Cumhuriyet Dönemi Türk resminde D grubu ve Ar dergisi ilişkilerinin incelenmesi
Investigation of the relations between group D and Ar magazine in Turkish painting in The Republican era
- Tez No: 695900
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLCAN BAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: D Grubu, Türk Resmi, Cumhuriyet Dönemi Türk Resmi, Ar Dergisi, Türk Sanatı, Group D, Turkish Picture, Turkish Republic Period, Ar magazine, Turkish Art
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim ve Baskı Sanatları Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Cumhuriyet Dönemi Türk Resim Sanatı'nın gelişiminde, kişiler kadar göz önünde bulundurulması gereken bir olgu da grupların varlığıdır. Müstakil Ressamlar ve Heykeltıraşlar Birliği'nin kuruluşundan bir süre sonra 1932 yılında, üyeler Nurullah Berk ve Elif Naci kongre kararıyla gruptan uzaklaştırılıyorlar. Adı geçen iki sanatçı, heykeltıraş Zühtü Müridoğlu ile Zeki Faik İzer'in Cihangir'deki evinde toplandıklarında amaçları Cumhuriyet Dönemi Türk Resim Sanatındaki süreçte etkin bir rol oynayan D Grubu'nu kurmaktır. Nurullah Berk'in Abidin Dino'yu, Zeki Faik İzer'in Elazığ'da resim öğretmenliği yapan Cemal Tollu'yu önermesiyle bir araya gelen altı kişilik grup, 1933 Eylül'ünde ortaya çıkıyor. Geleneklerden, geçmiş birikim ve deneyimlerden yaralanmak yerine Batı'daki yeni akımlara yakın durarak, bu anlayışta üretmeyi seçmişlerdir. D Grubu üyeleri, İzlenimci teknikleri reddederek, kompozisyonu kübist ve konstrüktivist anlayış¬lardan ilham alarak sağlam bir düzen ve yapı üzerine oturtmayı amaçlamışlardır. Çok sayıda eser üreterek açtıkları sergilerle toplumun ve diğer sanatçıların ilgisini çekmeye başlamışlardır. Türk Resminde kurulmuş olan dördüncü grup olmalarından dolayı, alfabenin dördüncü harfi 'd' harfini kendilerine isim olarak seçerler. D Grubu Türk resminde en etkin ve başarılı gruptur. Olumlu ve olumsuz eleştirilere maruz kalsa da Türk resim sanatına yeni anlayışlar getirmiştir. Cumhuriyet Dönemi Sanat adına yürütülen bir diğer faaliyet de 1937 yılında İstanbul'da yayınlanmaya başlayan Ar Dergisi'dir. Plastik Sanatlar, Fonetik Sanatlar ve Arkeoloji konulu yazılar ve görsellerin yer aldığı dergi, aylık olarak 24 sayı yayınlanmıştır. Yazarları arasında D Grubu ressamlarının da bulunduğu Ar Dergisi, yayınlandığı yıllarda oluşturduğu eleştirel ortam sayesinde Cumhuriyet Türkiye'sinde oluşan resim, heykel ve edebiyat alanında oluşan dinamiklere dikkat çekmiştir. Bu dinamikler,Cumhuriyet döneminde ülkemizdeki Batılılaşma süreci içerisinde sanat hareketleri de içine alır.
Özet (Çeviri)
In the development of Turkish Painting Art in the Republican Period, the fact that there is a phenomenon that should be considered as individuals is the existence of groups.After the establishment of the Association of Independent Painters and Sculptors, members of the group in 1932, Nurullah Berk and Elif Naci congress decision is removed from the group. When the two artists, sculptor Zühtü Müridoğlu and Zeki Faik İzer were gathered in his house in Cihangir, their aim was to establish the D Group playing an active role in the process of Turkish Painting. Nurullah Berk 's Abidin Dino, Zeki Faik Izer, Elazig'da Cemal Tollu, who worked as a teacher of the group of six people gathered together in September 1933 comes out.They chose to produce traditions in this sense by staying close to new trends in the west rather than benefiting from past experiences and experiences. D Group members rejected Impressionist techniques and aimed to create a sound structure and structure inspired by cubist and constructivist approaches. They started to attract the attention of the society and other artists with the exhibitions that they opened by producing many works. Because they are the fourth group established in Turkish Painting, the 4th letter of the alphabet chooses the letter, D as their name. Group D is the most effective and successful group in Turkish painting. Although she was exposed to positive and negative criticisms, she brought new insights into Turkish painting. Republican Period Another activity in the name of Art is Ar Magazine which started to be published in Istanbul in 1937. The magazine, which contains articles and images on Plastic Arts, Phonetic Arts and Archeology, is published 24 times monthly. Founders of Group D consisting of painters formed in critical environments thanks to the Republic of Turkey in the year of the publication where R Magazine pictures, drew attention to the dynamics that occur in sculpture and literature. These dynamics include art movements in the Westernization process of our country in the Republican period.