Gazzâlî'de bilgi-hakikat ilişkisi
The relotionship between knowledge-truth in al-Ghazali
  1. Tez No: 695951
  2. Yazar: KADER KOCAGÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE TOKSÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Ghazali, Knowledge, Intellect, Truth, God, Will
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Gazzâlî'de Bilgi-Hakikat İlişkisi adlı bu çalışmada, düşünürün bilgi ve hakikat kavramlarını nasıl ele aldığı ortaya konulmaktadır. Gazzâlî'nin düşünce sisteminde bilgi, varlık ile yakından ilişkilidir. O, varlığı kadîm ve hâdis varlık şeklinde ikiye ayırarak, her iki varlığa ait bilgiyi mukayese etmiştir. Gazzâlî, kadîm varlık olan Tanrı'nın ilim sıfatını, iradesi ile ilişkilendirmiştir. Tanrı'nın bilgisinin var olan her şeyi içine aldığını ve ezelî olduğunu ortaya koymuştur. Gazzâlî, hakiki bilginin mârifetullah olduğunu ve bu bilgiye aklın ilkeleriyle ulaşılamayacağını ifade etmiştir. Düşünür, bu konuda Farabî ve İbn Sina'ya akıl ilkelerini temel prensip edindikleri için birtakım eleştirilerde bulunmuştur. Bu çalışmada onun düşünce sisteminde, bilgi ile hakikate ulaşmanın yöntemi ve iki kavram arasındaki kurduğu ilişki ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis called“The relationship between knowledge and truth in al-Ghazali”studies how he understands the concepts of knowledge and truth. In his philosophy knowledge has a close relationship with existence. He divides existence into two parts, qadim and hadith and compares the knowledge related to possible and qadim being. Ghazali related God's knowledge to His will as necessary being. He claimed that His knowledge surrounded all the existence and it is eternal. Ghazali also stated that the real knowledge is the knowledge of God (marifatullah) and it cannot be reached through the principles of reason. He criticized Farabî and Avicenna because they both took the principles of reason as their basis. This work will study the methodology of how to reach knowledge and truth and the relationship between these two concepts.