Kuruluşundan bugüne Devlet Klasik Türk Müziği Toplulukları ve Korolarının periyodik konser repertuarlarında icra edilen eserlerin makam-usul-form analizi
Maqam-usul (ritm)-form analysis of State Classical Turkish Music Ensembles and Choirs' periodical concert repertoires work of art since their establishment
- Tez No: 696050
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAT YENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Türk Müziği, Devlet Klasik Türk Müziği Koro ve Toplulukları, Makam, Usul, Form, Turkish Music, State Classical Turkish Music Choires and Ensambles, Maqam, Usûl (Ritm), Form
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Geleneksel Türk Müziği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Zamanda derin mekânda geniş izler bırakan Geleneksel Türk Müziği, tarihsel süreç içerisinde sözel ve çalgısal olarak gelişim göstermesine rağmen bunun yanı sıra nazari olarak da birçok makam bu süreç içerisinde kaybolmaya yüz tutmuştur. Konu ile ilgili literatür tarandığında; Türk müziğinin günümüze ve geleceğe taşınmasında, besteledikleri eserlerle kültürel müzik mirasımızın kilometre taşı olan önemli bestekârların eserlerinin tümünün günümüze ulaşamadığı görülmektedir. Bu düşüncelerden hareketle müzik kültürümüzün gelecek kuşaklara aktarılmasında Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Devlet Klasik Türk Müziği koro ve topluluklarına da çok önemli görevler düşmektedir. Bu çalışmada, köklü bir geçmişe sahip olan Türk Müziğinin, tanıtımı, yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla kurulmuş olan Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Türkiye' deki Devlet Klasik Türk Müziği Koro ve Topluluklarının 2014-2019 yıllarındaki periyodik konser repertuarları incelenmiş ve Türk müziğinin hangi dönem eserlerine ağırlık verildiği, en çok hangi makam, usûl ve formları kullandıkları tespit edilerek analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Traditional Turkish Music that leaves behind timely deep and spatially extensive traces have been improved in lyrical and instrumental terms in historical process. On the other hand, theoretically, many maqam have faded into oblivion in this process. When the related literature is reviewed, it is observed that not all works of the outstanding composers who are the milestones of the cultural music heritage could survive until today. Based on this argument, The State Classical Turkish Music Choirs and Ensembles acting under the Ministry of Culture and Tourism have significant responsibility in terms of transfer of musical culture to the future generations. In this study, the periodical concert repertoires of the State Classical Turkish Music Choirs and Ensembles under the Ministry of Culture and Tourism in Turkey, which were established for the purpose of promoting, surviving and transferring the Turkish music to the future generations, are examined. Then, the periodic evaluation have been conducted and the mostly used maqam, usul and forms have been detected and analysed.