Lise düzeyi kız çocuklarında menstrüasyon dönemi bilgi ve özellikleri
High school girls knowledge about menstruation period and the properties of this period
  1. Tez No: 69623
  2. Yazar: ŞAHİDE ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. Z. NAZAN ALPARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Menstruasyon, menarş, adet düzeni, Adölesan, bilgi düzeyi, düzenli uyku. VIII
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZ Lise düzeyindeki kız öğrencilerin menstruasyon konusundaki bilgi düzeylerini her yönden çok yetersiz olduğu gözlemlerinden yola çıkan bu çalışma Adana İlindeki iki lisenin (Sağlık Meslek Lisesi, Adana Kız Lisesi) öğrencilerinden yatılı ve gündüzlü olmak üzere toplam 300 öğrenciyle yüz yüze anket yöntemiyle görüşülerek yapıldı. Adetle ilgili bilgi düzeyi yetersiz olan öğrencilerin sayısı 202 (% 67.3) dir. Oysa kendi ifadeleriyle“Bilgim var”diyen öğrenci sayısı 228 (% 76.0) dir. öğrenciler adetle ilgili ilk bilgiyi çoğunlukla (% 62.3) anneden almak istemektedirler. Menarsa gösterilen olumlu ve olumsuz tepkinin de bilgi düzeylerinden etkilendiği (% 65) ve öğrencilerin çoğunluğunun adetle ilgili ilk bilginin menarsdan sonra verilmesinin daha doğru olduğunu düşündüğü saptanmıştır, öğrencilerin toplam 155 (% 51.7) inin adetleri düzenli, 185 (% 61.7) ininde uykuları da düzenli olarak bulunmuştur. Adeti düzenli olanların uykularının da düzenli olduğu görüldü. öğrencilerin adet sırasında meydana gelen değişikliklerden en çok karında şişlik ve gerginlik 173 (%57.7), aşırı sinirlilik ve toleranssız olmak 116 {'/. 38.7), ayrıca bel ve kasık ağrılarından yakındıkları belirlendi. Lise çağı kız çocuklarının saptanan bu bulguları ışığında lise eğitimindeki insan fizyolojisi kız çocuklarına müfredat içinde mentrüasyonla ilgili bilgilerin verilmesi uygun olabilir.
Özet (Çeviri)
High school girls' knowledge about menstruation period and the properties of this period. ABSTRACT This study which involves 300 high school girls aims to determine the lack of knowledge regarding menstruation. A majority of the respondents had (202-X 67.3) insufficient knowledge about mensturation, although 228 (% 76.0) declared that they had enough knowledge. Most (62.3 %) of the students wanted their mothers to give the initial knowledge about menstruation. The type of reaction to menarche seemed to be effected by the level of knowledge about menstruation; and 65 "/. of students thought it to be more suitable if children are given information about menstruation following menarche. Of all the students 51.7 V. had regular menses and 61.7 had regular sleep. It was found that students who had regular menses declared to have no sleeping problems. The most frequently seen changes during mensturation were abdominal distention, intolerance and pelvic and back pains. Key Words* Menstruation, menarche, regular menses, Adolescence, regular sleep. IX