Teorik ve pratik yangın eğitimleriyle yangın bilinci ve kültürü oluşturulması (fabrika personelleri incelemesi)
Bulding fire awareness and culture through theoretical and practical fire training (review of factory staff)
- Tez No: 696450
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN SERHAD SOYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yangın Eğitimi, Yangın Bilinci, Yangın Güvenliği, Yangından Korunma Danışmanı, Fire training, fire awareness, fire security, fire protection consultant
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yangın ve Yangın Güvenliği Anabilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmada, yangın bilinci ve yangın kültürü oluşturmak için bakanlık onaylı, sertifikalı eğitmenler tarafından, teorik ve uygulamalı yangın eğitimlerini tatbik ederek, yapılan yangın eğitimlerinin katma değerlerini ve yangın eğitiminin iş hayatındaki önemine dikkat çekmek, yangın anında doğru müdahale tekniklerini uygulayabilmek ve yangını en az hasarla atlatabilmek amaçlanmıştır. Teorik ve uygulamalı yangın eğitimleri iki oturum olup, yalnızca bakanlık onaylı eğitmenler tarafından gerçekleştirilmektedir. Bizim önerimizde yangın eğitiminin sonrasında bir sınav uygulanması önerilmektedir. Bu şekilde yangın bilincinin ve yangın kültürünün oluşturulması gözlemlenecektir. Eğitimlerle oluşturulacak video kayıtları rapor halinde analiz edilerek uygulanacak eğitim yöntemi sürekli geliştirilecektir. Tüm çalışanların yangın eğitimini teorik ve pratik olarak alması, eğitim sonrası sınav ile eğitimin etkinliğinin değerlendirilmesi ile yangın bilincinin yanında kültürünün de oluşturulması, çalışanların can güvenliğinin sağlanmasında büyük önem arz etmektedir. Sahada ve yerinde yapılan eğitimlerin önemi oluşturulan bu yangın bilinciyle daha iyi anlaşılacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study we aim is to focus on the added values of fire trainings and the importance of fire trainnings in your work life, to be able to apply the right fire extinguishing methods and to survive through fire with the least damage as much as possible by applying the theoretical and applied fire educations given by ministry certified trainers in order to create fire consciousness and fire culture. Theoretical and practical fire trainings are will be given in two sessions, and only will be given by ministry certified trainers. our proposal is to make an exam after the fire training is completed. By doing so the creation of fire awareness and fire culture will be observed. The education method will continuosly be developed by analysing the education video records. It is very important all the employees to take the theoretical and practical to measure the effectiveness of the training by an exam, to create fire awareness and to ensure the life safety of the employees. The importance of on-site and in place trainings will be better understood by the creation of fire awareness.