Genç yetişkinlik çağındaki bireylerin evlilik kaygısı ile mutluluk korkusu arasındaki ilişkinin incelenmesi
An examination of the relationship between the marital anxiety and the fear of happiness of young adults individuals
  1. Tez No: 697122
  2. Yazar: ŞEYMANUR PAYAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜCEL ÖKSÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Mutluluk, mutluluk korkusu, kaygı, evlilik, evlilik kaygısı, Happiness, fear of happiness, anxiety, marriage, marital anxiety
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Mutluluk korkusu kavramı çeşitli olumlu duygulardan ya da mutluluk getirebilecek deneyimlerden, kasıtlı olarak kaçınma manasına gelen bir fobi çeşididir.Bu fobiyi yaşayan kişiler sürekli mutsuz değillerdir ancak mutlu olmaktan ve bunu ifade etmekten korkarlar.Bu fobi türü diğer fobi türleri gibi çoğunlukla geçmişteki travmatik deneyimlerden kaynaklanır.Ana semptomu mutlu ve neşeli hissetmekten kaçınma çabasıdır.Evlilik kurumu bazı kültürler, örf ve adetler açısından farklılık gösterse de temelde toplumun temel yapıtaşı olarak kabul edilmiş resmi bir ilişki türüdür.Bu ilişki türünün oluşmasında ilişkinin türü,yapısı, insanların ilişkiye ve birbirlerine yükledikleri anlamlarınönemli ölçüde etkili olduğu düşünülmektedir.Bu çalışmada genç yetişkinlik çağındaki bekar bireylerde mutluluk korkusu ile evlilik kaygısı arasındaki ilişkinin çeşitli değişkenlere(yaş, cinsiyet, ekonomik düzey, ilişki olup olmaması, ilişkilerle ilgili kötü bir anı olup olmaması) göre incelenmesi amaçlanmıştır.Araştırmanın örneklemini rastgele seçilmiş 300 bekar genç birey oluşturmaktadır.Verilerin toplanması için ''Kişisel Bilgi Formu'',''Mutluluk Korkusu Ölçeği'', ve ''Evlilik Kaygısı Ölçeği'' kullanılmıştır. Araştırma ilişkisel tarama modeline dayalı betimsel bir çalışmadır. Verilerin analizinde betimsel ve ileri istatistik teknikleri kullanılmıştır. Uygulanan her bir testten alınan puanlar arasındaki ilişkinin belirlenmesi için Pearson Momentler Çarpım Korelasyon Katsayısı uygulanmıştır. Analizler sonucunda genç yetişkinlerde evlilik kaygısı ile mutluluk korkusu arasında pozitif yönde düşük düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna varılmıştır.Bulgular sonucunda bu ilişkinin değişkenlere göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğini anlamak için MANOVA testi yapılmış,MANOVA'nın varsayımları Levene testi ve Kovaryans Matris Eşitliği testi ile sağlanmıştır. Wilk's Lambda değerlerine göre evlilik kaygısı ile mutluluk korkusu arasındaki ilişkinin cinsiyet ve ekonomik düzey değişkenlerine göre anlamlı bir fark göstermediği; yaş, ilişki durumu ve ilişkilerle ilgili kötü bir anı olup olmaması değişkenlerine göre anlamlı bir fark gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of fear of happiness is a type of phobia that means deliberately avoiding various positive emotions or experiences that can bring happiness.People whoexperience this phobia are not constantly unhappy, but they are afraid to be happy and express it.This type of phobia, like other types of phobia, is mostly caused by trau-matic experiences in the past.Its main symptom is the effort to avoid feeling happy and cheerful.Although the institution of marriage differs in terms of some cultures, customs and customs, it is basically a type of official relationship that is considered as the basic building block of society.It is thought that the type,astructure,ameanings that people place on the relationship and each other are significantlyaeffective in the formation of this type of relationship.In this study, it was aimed to examine the relationship between fear of happiness and marital anxiety in young adult single individuals according to various variables (age, gender, economic level, whether there is a relationship, whether there is a bad memory about relationships).The sample of the study consists of 300 single young individuals randomly selected.“Personal Information Form”,“Fear of Happiness Scale”and“Marital Anxiety Scale”were used to collect the data. The research is a descriptive study based on the relational survey model. Descriptive and advanced statistical techniques were used in the analysis of the data. Pearson Moments Multiplication Correlation Coefficient was applied to determine the relationship between the scores obtained from each applied test. As a result of the analysis, it was concluded that there was a low level positive relationship between marital anxiety and fear of happiness in young adults.As a result of the findings, the MANOVA test was performed to understand whether this relationship differs significantly according to the variables, and the assumptions of MANOVA were determined by the Levene test and the Covariance Matrix Equation test provided. According to Wilk's Lambda values, the relationship between marital anxiety and fear of happiness does not show a significant difference according to gender and economic level variables; It was concluded that there was a significant difference according to the variables of age, relationship status and having a bad memory about relationships.