Türkiye genelindeki TRT radyosu sanatçılarının habitusu
Habitus of TRT radio musicians in Turkey
- Tez No: 697461
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA EMRE KÖKSALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, İletişim Bilimleri, Music, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Habitus, Alan, Sermaye, TRT, Türk Sanat Müziği, Türk Halk Müziği, Arabesk, Habitus, Field, Capital/Gain, TRT, Turkish Art Music, Turkish Folk Music, Arabesque
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim ve Toplumsal Dönüşüm Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim ve Toplumsal Dönüşüm Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
Genelde kültürel alanın bir parçası olan müzik, özelde ise Türk sanat müziği ve Türk halk müziği diğer ekonomik, politik ve toplumsal alanların da etkisiyle değişmekte ve dönüşmektedir. Osmanlı'dan beri Türk müziğinin dönüşümünü ve bugün geldiği noktayı anlayabilmek için aynı anda ekonomik, politik ve sosyal alanları da incelemek gerekmektedir. Bourdieu'nun kavramsal çerçevesiyle gerçekleştirilen bu çalışmanın ana eksenini; bahsi geçen etkenler neticesinde gerçekleşen dönüşümün devlet kurumu, müzik icra ve yayın alanı olarak kritik bir noktada bulunan TRT'ye, dolayısıyla Türkiye genelindeki TRT radyosu sanatçılarının müzikal habitusları ile günlük yaşam şekillerine yansıması oluşturmaktadır. Bununla birlikte kurum içerisindeki etkenlerden biri olan ve sanatçı kuşakları arasında sosyalizasyonu sağlayan usta-çırak ilişkisi ve meşk sistemi de incelenmiştir. Bu kapsamda yolu TRT'den geçmiş“usta”olarak nitelendirilen radyo sanatçılarının deneyimlerini aktardıkları biyografi kitapları, ilgili makaleler ve haberler okunmuş, görsel platformlarda mülakatlarının yer aldığı video kayıtları da izlenmiştir. Ayrıca literatür ve sosyal platformların verilerinden öte, farklı radyolarda görev yapan yirmi TRT sanatçısının deneyimleri kendi ağızlarından sunulmuş, kurumdan önceki müzikal habituslarına etki eden kültürel ve sosyal sermayeleri irdelenmiş, usta-çırak ilişkisinde kuşaklar arası bağlantılar bizzat sanatçıların kendi anlatımlarıyla ve ifadeleriyle aktarılmıştır. Bu çalışma aynı zamanda toplumun ekonomik, sosyal ve siyasal olaylarının müziğe ve radyo sanatçılarının davranışlarına nasıl yansıdığını da resmetmektedir.
Özet (Çeviri)
Music, which is a part of the cultural field in general, and Turkish Art Music and Turkish Folk Music in particular, is changing and transforming under the influence of other economic, political and social fields. In order to understand the transformation of Turkish music since the Ottoman times and the point it has reached today, it is necessary to examine the economic, political and social areas simultaneously. The main axis of this study, which is carried out with Bourdieu's conceptual framework; The transformation that took place as a result of the aforementioned factors constitutes a reflection on TRT, which is at a critical point as the state institution, music performance and broadcasting area, and therefore on the daily life styles of TRT radio musicians throughout Turkey. In addition, the master-apprentice relationship, which is one of the factors within the corporation and provides socialization between generations of musicians, has also been examined. In this context, the biography books, related articles and news were read, in which the musicians described as“masters”, whose path passed through TRT, conveyed their experiences, and video recordings of their interviews were also watched on visual platforms. In addition, beyond the data of the literature and social platforms, the experiences of twenty TRT radio musicians in different radios were presented from their own mouth, their cultural and social capital/gain that affected their musical habitus before the corporation was examined, and the connections between generations in the master-apprentice relationship were conveyed through the narrations and expressions of the musicians themselves. This study also illustrates how the economic, social and political events of society are reflected in music and behaviors.
Benzer Tezler
- Bir performans aracı olarak kaval ve teknik gelişimi
The kaval and it's tecnical development as a performence instrument
CİHAN YURTÇU
Sanatta Yeterlik
Türkçe
2006
Müzikİstanbul Teknik ÜniversitesiTemel Bilimler Ana Bilim Dalı
PROF. DR. CİHAT AŞKIN
- Türkiye'de reklamcılığın gelişimi ve bu gelişim içerisinde İzmir reklamcılığının yeri
Başlık çevirisi yok
F.BELMA GÜNERİ
- Türk halk müziği metrik yapısının tesbit ve tasnifinde karşılaşılan problemler ve çözüm yolları
Problems faced in identification and classification of Turkish folk musics metric structure and their soluttions
CİHANGİR TERZİ
- İkinci Meşrutiyet'ten Cumhuriyet'e Kocaeli Kenti'nde müzik (1908-1998)
Music in Kocaeli province from the second constitutional period to the Republic (1908-1998)
GÜLŞEN ERDAL
- Diyarbakır kent müziğinde elektro bağlama
Electro baglama in Diyarbakır city music
AHMET GÜNDÜZ
Doktora
Türkçe
2021
Müzikİstanbul Teknik ÜniversitesiMüzikoloji ve Müzik Teorisi Ana Bilim Dalı
PROF. SONGÜL KARAHASANOĞLU