İnsan diş dokusundaki elementlerin postmortem interval belirlenmesi açısından kullanılabilirliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of elements in human dental tissue for determination of postmortem interval
  1. Tez No: 697805
  2. Yazar: SERTAÇ DALGIÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELÇUK ÇETİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Adli Tıp, Postmortem İnterval, Element Analizi, Forensic Medicine, Postmortem Interval, Element Analysis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
AMAÇ: Ölümden sonra insan vücudunda çürüme sürecine bağlı fiziksel ve kimyasal değişiklikler olmaktadır ve bu değişiklikler postmortem interval tahmininde kullanılmaktadır. Kullanılan birçok yönteme rağmen postmortem intervali tam olarak belirleyen bir yöntem henüz bulunmamaktadır. Yapılan çalışmalarla; ölüm zamanını net gösterecek yöntemler bulunması amaçlanmaktadır. Anatomik lokalizasyonu, sağlam ve izole yapısından dolayı diş diğer dokulara göre daha korunaklı olduğundan postmortem interval tahmininde doğru ve uzun süreli sonuçlar elde etmeye uygun olabilecek bir dokudur. Amacımız; ölüm zamanı kesin olarak bilinmeyen ve açık arazide bulunan cesette diş dokusundaki element seviyelerinin postmortem süreç ile ilişkisini incelemek ve artış-azalış-değişikliklerini değerlendirerek ölüm zamanının saptanmasındaki kullanılabilirliğini araştırmaktır. GEREÇ VE YÖNTEM: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Polikliniği'ne başvuran hastaların sağlıklı ve parçalanmadan çekilmiş 3. molar dişleri alındı. Dişler içerisinde sert alçı bulunan çene benzeri plastik bir modelde üzeri hayvansal çizgili kas dokusuyla kapatılarak açık havada çürüme sürecine bırakıldı. Örnekler, çekim sonrası 0. saat (kontrol grubu), 1.ay, 3.ay, 6.ay, 9.ay, 12.ay olmak üzere, her grupta 10 örnek olacak şekilde toplam 6 gruba ayrıldı. Süreç sonunda 6 grubun dişleri parçalama, öğütme ve asitle eritme işlemlerinden geçirildi ve İndüktif Eşleşmiş Plazma-Kütle Spektrometresi (ICP-MS) analiz yöntemi kullanılarak Na, Mg, P, Ca, Fe, Mn, Co, Zn, Cd, Pb, Si elementlerinin ölçümleri yapıldı. BULGULAR: Çalışmamızda Na, Mg, Fe, Co, Pb, Si elementlerinde istatistiksel olarak anlamlı değişiklikler olduğu tespit edildi. Özellikle Co elementinde gruplar arası artışın dikkate değer şekilde düzenli olduğu ve hiçbir grupta dalgalanma göstermediği belirlendi. Na elementinin 1.ay pikinden sonra düzenli olarak azaldığı, Fe elementinin 1.ayda artışının 3.aya göre fazla olması dışında düzenli bir şekilde arttığı, Pb ve Si elementlerinin 3.ayda 6.aya göre görülen fazla artışları dışında düzenli olarak artış gösterdiği görüldü. SONUÇ: Co ve Na elementleri için konsantrasyondan postmortem interval tahmini yapmamızı sağlayacak 2 adet regresyon denklemi elde edildi. İnsan diş elementlerinde postmortem gerçekleşen değişimler daha büyük örneklem grupları, farklı çürüme ortamları, daha uzun süre ve daha fazla element analizini kapsar şekilde çalışılmalıdır. Bulunacak denklemler diğer postmortem interval tahmin yöntemleriyle kıyaslanmalıdır.
Özet (Çeviri)
AİM: After death, chemical and physical changes occur in the human body due to the decomposition process, and these changes are used in the estimation of the postmortem interval. Despite many methods used, there is not yet a method that determines the postmortem interval exactly. For this reason, new studies are needed to determine the postmortem interval. With the studies carried out; It is aimed to find methods that will clearly show the time of death or provide the most accurate postmortem interval estimation. Since the tooth is more protected than other tissues due to its anatomical localization, robust and isolated structure, it is a tissue that may be suitable for obtaining accurate and long-term results in the estimation of the postmortem interval. In our study; we aimed to evaluate the postmortem increase-decrease-changes of some elements in the human tooth and to determine their usability in estimating the time of death. MATERİALS-METHODS: The 3rd teeth which were extracted from the patients who applied to the Tokat Gaziosmanpaşa University Faculty of Dentistry, Oral and maxillofacial Surgery Polyclinic, were collected. The teeth were covered with animal-striped muscle tissue in a hard plaster in a jaw-like plastic model and left to decay in the open air. The samples were divided into 6 groups, 10 samples in each group, at 0 hour after extraction (control group), 1st month, 3rd month, 6th month, 9th month, 12th month. At the end of the process, the teeth of 6 groups were subjected to grinding, grinding and acid melting processes and by using Inductively Coupled Plasma-Mass Spectrometer (ICP-MS) analysis method, the elements of Na, Mg, P, Ca, Fe, Mn, Co, Zn, Cd, Pb, Si were determined measurements were made. RESULTS: In our study, statistically significant changes were found in Na, Mg, Fe, Co, Pb, Si elements. In particular, it was determined that the increase in Co element between groups was remarkably regular and did not fluctuate in any group. Na element decreased regularly after the 1st month peak. It was observed that the increase of Fe element in the 1st month was higher than in the 3rd month, but it increased regularly. Pb and Si elements increased regularly in the 3rd month compared to the 6th month, except for the excessive increase. CONCLUSİON: For Co and Na elements, 2 regression equations were obtained to enable us to estimate the postmortem interval from the concentration. Changes seen in postmortem dental tissue elements should be studied with larger sample groups, different decay environments, longer time and more element analysis, and compared with other postmortem interval estimation methods.