Türkiye'nin terörle mücadelesinde insansız hava araçlarının istihbarat temelli kullanımının etkinliği
The efficiency of the intelligence-based use of unmanned aeries in Turkey's fight against terrorism
  1. Tez No: 697846
  2. Yazar: MÜCAHİT AKPINAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT JANE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Hava Aracı, İnsansız Hava Aracı, İstihbarat, Gözetleme, Terörle Mücalede, Aircraft, Unmanned Aerial Vehicle, Intelligence, Surveillance, Counter Terrorism
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler ve İstihbarat İncelemeleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışmada insansız hava araçlarının istihbarat temin etme konusundaki öneminden hareketle Türkiye'nin teröröle mücadelesinde insansız hava araçlarının istihbarat temelli kullanımının etkinliğini incelemektedir. Pilot ya da uçuş ekibi olmadan uçuş prensiplerine göre sürekli ya da yarı otomatik şekilde uçabilen araçlar olan insansız hava araçları geleneksel havacılık yöntemlerine göre daha düşük risk ve maliyetinden ötürü sivil ve askeri amaçlar için farklı havacılık uygulamalarında büyük öneme sahiptirler. Bunun yanında insansız hava araçları insani yardım süreçlerinde ve afet yönetiminde de yaygın şekilde kullanılan araçlardandır. Ancak insansız savaş araçlarının temel uygulama alanları keşif, gözetim ve askeri istihbarattır. İnsansız hava araçları hedefler hakkında topladıkları istihbaratlar ile ülkelerin kabiliyetlerini geliştirme konusunda yeni bir istihbarat aracı olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle Türkiye gibi içerden ve dışardan terörist eylemlere maruz kalan, terörist unsurları takip etme ve terörist unsurlar konusunda istihbarat toplama konusunda problem yaşayan ülkelerde, terörle mücadele konusunda etkili bir keşif, gözetleme ve istihbarat faaliyetlerine ve baskın tarzda hava saldırılarına ve müdahaleye duyulan ihtiyaç yeterli sayıda ve nitelikte insansız hava aracına sahip olunmasını zorunlu kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to investigate the effectiveness of unmanned aerial vehicles on intelligence assurance. Unmanned aerial vehicles, which can fly continuously or semi-automatically according to the principles of flight without pilot or flight crew, are of great importance in different aviation applications for civil and military purposes due to their lower risk and cost than traditional aviation methods. In addition, unmanned aerial vehicles are widely used in humanitarian aid processes and disaster management. However, the main application areas of unmanned war vehicles are exploration, surveillance and military intelligence. Unmanned aerial vehicles are emerging as a new intelligence tool in developing the capabilities of countries with the intelligence they gather about the targets. Particularly exposed to inside and outside of the terrorist acts such as Turkey and tracking terrorist elements and in countries experiencing problems with intelligence gathering on terrorist elements, an effective exploration of the fight against terrorism, surveillance and intelligence activities, and the dominant style air attack and interfere with the need for a sufficient number and quality requires unmanned aircraft.