Türkiye'de uydudan internete doğru gelişen televizyon yayıncılık iletim teknolojisinde 5G kullanımı
Television broadcasting communication technology from satellite to online tv in 5G: A case study for Turkey
- Tez No: 698034
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKALP TULUM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: televizyon, uydu, yayın, television, satellite, broadcast
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
5G'nin yaygın olarak kullanılmasıyla birlikte sadece endüstride ve üretim-tüketim biçimlerinde değil, teknolojinin kullanıldığı her alanda değişikliklerin olması öngörülmektedir. Bunların başında televizyon yayıncılığı gelmektedir. 5G teknolojisi ile yüksek kapasiteli ve düşük gecikmeli veri iletim imkânı yayıncılık sektöründe farklı deneyimlerin kapısını açacaktır. Böylelikle, uydu yayınlarının devre dışı bırakılmasıyla birlikte televizyon işletmelerinin iletim maliyelerinde düşüş, izleyicilerin izleme konforunda artış, uydu kapasitelerinin efektif kullanılması, çevre ve görüntü kirliliğine yol açan ekipmanların da kaldırılmasıyla daha temiz ve güzel bir çevre oluşması öngörülmektedir. Bu tez çalışmasının amacı; Televizyon kanalları yayınlarını kaliteli ve kesintisiz bir şekilde iletmek için yayın uydularını kullanmaktadırlar. Bu iletim şekli televizyon kanalları için yüksek maliyetli bir işlemdir. Aynı şekilde izleyici bu yayınları izleyebilmek için mecburi uydu kullanmak zorunda kalmaktadırlar. İçerik kalitesine ve izleme zamanı gibi durumlara müdahale durumları söz konusu değildir. Beraberinde izleyiciler bu yayınları izlemek için anten vb donanımlara ihtiyaç duymakta ve bu donanımlar çevreyi görsel olarak kirletmektedir. Uydu firmaları ise televizyon kanallarının frekans dağılımlarından dolayı uyduyu diğer hizmetler için efektif kullanamama durumları söz konusu olabilmektedir. Teknolojinin gelişmesi ve 5G teknolojisinin de yaygın olarak kullanılmasıyla birlikte mobil internet kullanımı daha başarılı olacak ve yayın içeriklerine izleyiciler mobil cihazlar üzerinden de rahatlıkla ulaşıp tüketebileceklerdir. Bu tez çalışması televizyon kanallarının maliyetlerini düşürüp, izleyicilere konforlu bir izleme önerirken, görsel çevre düzenine katkı sağlayıp, uydu firmalarının ise kapasitelerini daha efektif kullanmaları için önerilerde bulunmaktadır. Sonuç olarak; televizyon kanallarının yayın uydusu yerine -5G teknolojisinin de yaygınlaşmasıyla- internet iletim şeklini kullanmaları ile maliyetlerinin büyük oranda düştüğü gözlemlenmiştir. Beraberinde izleyicilerin izleme konforunun arttığı, yayını uydudan indirmek için kullanılan ve çevreye görsel kirlilik yaratan anten vs gibi donanımların kaldırılmasıyla temiz çevre oluşumuna da etki sağladığı gözlemlenmiştir. Aynı zamanda uydu firmaları için televizyon kanallarının kapasitelerini boşaltması maliyet olarak dezavantaj olarak gözükse de uzun vadede bu durumun diğer uydu ihtiyaçları için kullanıldığında avantaja dönüştüğü de gözlemlenmiştir. Türkiye' deki 100 izleyiciden anket yöntemi ile veriler alınmış, bu verilere göre IPTV Kullanım, %17,7, Uydudan TV %22,3, Mobil Kullanım %31,1, PC ile internete bağlanma %15,4, Internet üzerinden İçerik Tüketme %13,5 olarak gözlemlenmiştir. Internet tabanlı iletim şeklindeki kullanımın, uydu üzerinden içerik tüketimine göre %77,8 oranında fazla olduğu gözlemlenmektedir. Aynı istatistikte uydu üzerinden ortalama TV izleme süresi incelendiğinde 262,8 dakikalık izleme süresi değerine ulaşılmıştır. Ayrıca IPTV kullanıcılarından elde edilen IPTV izleme karakteristiği olarak %82 kablosuz bağlantı, %18 olarak ise mobil operatör bağlantısını tercih ettikleri görülmektedir. Özetle bu çalışmada, uydu yayıncılığına alternatif olarak 5G teknolojisine dayalı iletim şeklini inceleyerek kullanıcıların davranışlarına göre maliyeti düşürmeye yönelik önerilerde bulunmaktayız.
Özet (Çeviri)
With the widespread use of 5G, it is predicted that there will be changes not only in industry and production-consumption forms but also in every field where technology is used. Television broadcasting comes first among them. The high-capacity and lowlatency data transmission opportunity brought by 5G technology will open the door to different experiences in the broadcasting industry. Thus, with the disabling of satellite broadcasts, it is predicted that a cleaner and more beautiful environment will be created by reducing the transmission costs of television enterprises, increasing the viewing comfort of the audience, using satellite capacities effectively, and removing equipment that causes environmental and visual pollution. The purpose of this thesis is; Television channels use broadcast satellites to transmit their broadcasts in a quality and uninterrupted manner. This mode of transmission is a costly process for television channels. There is no interference with content quality and viewing time. In addition, viewers need equipment such as antennas to watch these broadcasts, and these equipment visually pollute the environment. Satellite companies, on the other hand, may be unable to use the satellite effectively for other services due to the frequency distribution of television channels. With the development of technology and the widespread use of 5G technology, mobile internet usage will be more successful and viewers will be able to easily access and consume broadcast content via mobile devices. While this thesis study reduces the costs of television channels and offers a comfortable viewing to the audience, it contributes to the visual environment and makes suggestions for satellite companies to use their capacity more effectively. As a result; It has been observed that television channels use the internet transmission method instead of broadcast satellites -with the widespread use of 5G technology- and their costs have decreased significantly. It has been observed that the viewing comfort of the viewers has increased, and the removal of equipment such as antennas, etc., which are used to download the broadcast from the satellite and cause visual pollution to the environment, has been observed to have an effect on the formation of a clean environment. At the same time, although it seems to be a disadvantage for satellite companies to discharge the capacity of television channels in terms of cost, it has also been observed that this situation turns into an advantage when used for other satellite needs in the long run. According to these data, data were obtained from 100 viewers in Turkey by survey method, IPTV Usage 17.7%, Satellite TV 22.3%, Mobile Usage 31.1%, PC Connection to Internet 15.4%, Content Consumption via Internet% It was observed as 13.5. It is observed that the usage in the form of Internet-based transmission is %77,8 percent higher than the content consumption over the satellite. When the average time of watching TV over satellite is examined in the same statistics, the value of watching time of 262.8 minutes is reached. In addition, as the IPTV monitoring characteristic obtained from IPTV users, 82% prefer wireless connection and 18% prefer mobile operator connection. In this study, we examine the 5G-based transmission method as an alternative to satellite broadcasting and make suggestions to reduce the cost according to the behavior of the users.