ТУРГЕНЕВСКАЯ ТРАДИЦИЯ В ПРОЗЕ И.А. БУНИНА: НАРОДНЫЙ ХАРАКТЕР (1910-1913 ГГ.) И ОБРАЗ ЛЮБВИ (1915-1925 ГГ.)
İ. A. Bunin nesirlerindeki Turgenyev geleneği: Halk karakterleri (1910-1913) ve aşk teması (1915-1925) / Turgenev tradition in the prose of I. A. Bunin: Folk character (1910-1913) and the image of love (1915-1925)
- Tez No: 698261
- Danışmanlar: PROF. DR. SALAVAT AIUPOV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Karşılaştırmalı Edebiyat, Western Linguistics and Literature, Comparative Literature
- Anahtar Kelimeler: Bunin, Turgenyev, Gelenek, Araştırma Tarihi, Antik İnsan”, Güneş Çarpması”, Bunin, Turgenev, Tradition, History of Researches, Ancient Man
- Yıl: 2021
- Dil: Rusça
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu tez, bir asırdan uzun süren Bunin ve Turgenyev ilişkilerini halk karakteri ve aşk teması açısından ele alan araştırmaların kavram ve gözlem yeterliliği bakımından ele alan eleştirel bir analizdir Bu analiz sonucunda, araştırma uygulamalarının aşağıdaki karakteristik özellikleri ortaya çıkarılmıştır: Sovyet bilim insanlarının çalışmalarında, halk karakterinin tam tasvirini engelleyen sosyolojik bir önyargının varlığı; araştırmaların konuyu incelemek amacıyla ele aldıkları, Rus edebiyatının“son klasiğinin”sanatının çehresini yenileyen, eserlerin sürekli genişlemesi; tipolojik yaklaşımın metinler arası yaklaşımına göre yaygınlığı. Ayrıca bir dizi çalışmalarda aşağıdakilerle ilgili yanlış analitik varsayımlar tespit edilmiştir: karşılaştırılan eserlerin metinlerinin yanlış algılanması, araştırmacı tarafından ayrı benzerliklere veya tüm metne yabancı bir anlamın dayatılması, bilimsel geleneğe karşı dikkatsizlik ve aldırışsızlık. Ana kısımda, Bunin'in“Drevniy Çelovek”(“Antik İnsan”) ve“Solneçniy Udar”(“Güneş Çarpması”) eserlerinin Turgenyev geleneği bağlamında orijinal analizleri yer almıştır; birinci eserde Turgenyev geleneği, Rus köylünün değişmeyen köle psikolojisini ve asırlık kölelik temelinden gelen vatan ve vatan tarihi kavramlarından uzaklılığını keskin bir şekilde vurgulamaya yardımcı olmuştur; ikinci eserde ise Bunin'in tanınmış kısa romanının farklı bir yorumu sonulmuştur: aile değerlerinin yüceltilmesi ve kadının bilgeliği. Turgenyev geleneği, Bunin'in öykü ve hikayelerinde her iki temanın özelliklerini kavramada önemli rol oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
The thesis is devoted to a critical analysis of more than a century history of the study of Bunin-Turgenev bonds in aspects of folk character and image of love from the position of the adequacy of concepts and observations of the texts of the compared Bunin and Turgenev works. As a result of this analysis, the following characteristic features of research practices were revealed: presence of a sociological bias in the works of Soviet scientists, which prevented the full portrayal of a folk hero; constant expansion of the comparative series on this topic, which in general renews the creative outlook of the“last classic”of Russian literature; prevalence of typological approach over intertextual approach; in a number of studies, incorrect analytical assumptions have been revealed regarding: misperception of the texts of the works being compared, imposition by the interpreter of a meaning alien to separate similarities or to the whole artistic whole; scientific tradition is ignored. The main part is complemented by original analyzes of Bunin's stories“Drevniy Chelovek”(“Ancient Man”) and“Solnechniy Udar”(“Sunstroke”) in the context of the Turgenev tradition; in the first case, it helps to sharply highlight the antihistorical, antinational thinking of the Russian serf 'muzhik', the unchanging slave psychology developed on the basis of centuries-old serfdom; in the second strory we present another interpretation of the well-known novel as glorification of family values and the wisdom of a woman. The Turgenev tradition plays an important role in comprehending the features of both themes in Bunin's stories.