Genişletilmiş Benlik Teorisinin lüks tüketim ve hedonik tüketim üzerindeki etkisini belirlemeye yönelik bir araştırma
A study to determine the effect of Extended Self Theory on luxury consumption and hedonic consumption
  1. Tez No: 698262
  2. Yazar: ÖMER KÜÇÜKÖDÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER ZERENLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Genişletilmiş Benlik Teorisi, Lüks Tüketim, Hedonik Tüketim, Extended Self Theory, Luxury Consumption, Hedonic Consumption
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmada genişletilmiş benlik teorisi, lüks tüketim ve hedonik tüketim kavramları ele alınmaktadır. Genişletilmiş benlik teorisinin lüks tüketim ve hedonik tüketim üzerinde etkisinin olup olmadığını tespit etmek amaçlanmaktadır. Buna ek olarak genişletilmiş benlik teorisinin, lüks tüketimin ve hedonik tüketimin katılımcıların demografik özellikleri bağlamında farklılık gösterip göstermediğinin ortaya konulması amaçlanmaktadır. Bu amaç kapsamında Covid-19 tedbirleri ve kısıtları göz önünde bulundurularak, çevrimiçi anket uygulanmıştır. Çevrimiçi anket için kolayda örnekleme yöntemi ile katılımcılara ulaştırılmıştır. Toplamda çalışmada 603 katılımcı yer almaktadır. Yapılan analizler sonucunda genişletilmiş benlik teorisinin lüks tüketim ve hedonik tüketim üzerinde anlamlı ve pozitif bir etkisi olduğu tespit edilmiştir. Buna ek olarak genişletilmiş benlik teorisi, lüks tüketim ve hedonik tüketim gruplar arasında anlamlı bir farklılık gösterebilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, extended self theory, luxury consumption and hedonic consumption concepts are discussed. It is aimed to determine whether the extended self theory has an effect on luxury consumption and hedonic consumption. In addition, it is aimed to reveal whether the extended self theory, luxury consumption and hedonic consumption differ in the context of the demographic characteristics of the participants. Within the scope of this purpose, an online survey was applied, taking into account the Covid-19 measures and restrictions. For the online survey, it was delivered to the participants with the convenience sampling method. A total of 603 participants are included in the study. As a result of the analyzes, it was determined that the extended self theory has a significant and positive effect on luxury consumption and hedonic consumption. In addition, extended self theory, luxury consumption and hedonic consumption can show a significant difference between groups.