Önleme araması
Preventive search
  1. Tez No: 698285
  2. Yazar: MERVE ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM ŞENOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Arama, idari işlem, idari kolluk faaliyeti, kamu düzeni, suç ve tehlikenin önlenmesi, Search, Administrative procedure, Administration action, Public order, Prevention of crime and jeopardy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışmada PVSK 9. maddesinde düzenlenen idari kolluk faaliyeti niteliğindeki önleme araması incelenmektedir. Bu çalışmanın birinci bölümünde, arama kavramı, arama çeşitleri ve adli arama ile önleme arasındaki farklılıklar, önleme aramasının hukuki niteliği, önleme aramasına ilişkin mevzuat hükümleri ve aramaya hâkim olan ilkeler incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, önleme aramasının amacı, önleme aramasının yapılabileceği özel konuma haiz kişiler, aramanın yeri, zamanı, aramadan elde edilen deliller, hukuka aykırı önleme aramasına karşı tüketilebilen başvuru yolları, Yargıtay ve Danıştay kararlarından yararlanılarak teorik ve pratik olarak incelenmiş, aramadan hukuka uygun delil elde edilebilmesi bakımından önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the preventive search, which is an administrative police activity regulated in Article 9 of PVSK, has examined. In the first part of this study, the concept of search, search types the differences between judicial search and preventive search, the legal basis of the prevention search, the provisions of the legislation regarding the prevention search and the principles that dominate the search has examined. In the second part of this study, the purpose of the preventive search, the persons with a special position to whom the prevention search can be made, the place and time of the search, the evidence obtained from the search, the remedies that can be consumed against the illegal prevention search, the decisions of the Supreme Court and the Council of State have been examined theoretically and practically and recommendations have been made in order to achieve