Türkiye ve Afganistan sismik yönetmeliklerine göre perde duvarlarının davranışının karşılaştırması
Comparison of seismic behavior of shear walls according to Turkey and Afghanistan seismic codes
- Tez No: 698645
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEPANTA NAİMİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği, Afganistan Deprem Yönetmeliği, Perde Duvar, Taşıyıcı Sistem Azaltma Katsayısı, Turkish Seismic Code, Afghanistan Seismic Code, Shear wall, Seismic Response Modification Factor
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Afganistan ve Türkiye'deki sismik haritalara, geçmiş depremlere ve sismik faaliyetlere göre, bu ülkeler çok yüksek bir sismik bölgeye dahildir. Bu nedenle, iki ülkenin de sınırları içerisinde yer alan tüm yapılar sismik bir koda dayanarak analiz edilmelidir. İlgili ülkelerin her ikisi de sismik analiz ve tasarım için deprem standartlarını kullanmaktadırlar. Bu nedenle her bir yapının bulunduğu yere dayanarak, bu kodları tasarım için kullanılabilir. Deprem yüklerine karşı en önemli sistemlerden biri perde duvarlardır. Bu tür sistemler, iyi bir sismik deprem etkisi altında sünek ve rijit davranışa sahiptir. Türkiye ve Afganistan Deprem Yönetmelikleri'ne göre perde duvarların davranışları üzerine çalışmak, depreme dayanıklı yapıların inşasının geliştirilmesine yardımcı olabilmektedir. Türkiye ve Afganistan Deprem Yönetmelikleri'ne göre perde duvarların sismik davranış değerlendirmelerinden sonra en önemli hedef, sismik analizin sonuçlarının bu iki standarda göre ne kadar farklı olduğu ve sismik bir standardın dünyada ne kadar kullanılabileceğidir. İlgili konunun değerlendirilmesi için en önemli araçlardan biri sonlu elemanlar programlarıdır. Diğer adım, Türkiye ve Afganistan Deprem Standartları'nın son versiyonlarına ve bu konudaki çalışmalara sahip olmaktır. Betonarme perde duvarların elastik davranışında, perde duvarların sismik davranış değerlendirmesi sonlu elemanlar yöntemi (FEM) ile analiz edilmelidir. Başka bir deyişle, tüm analiz yöntemi doğrusal analiz yöntemi ile olacak ve her bir kuvvet / yer değiştirme elastik davranışta dikkate alınacaktır. Türkiye ve Afganistan Deprem Standartları üzerinde çalışmak için, bu çalışmada perde duvarların sismik davranışı bir araç olarak seçildi. Modeller arasındaki sonuçları karşılaştırmak için, değiştirilebilir karakter“R”dir. Her modeldeki R (Deprem Azaltma Katsayısı) değeri değiştirilerek farklı modellerin, sismik davranışının nasıl değişebileceği araştırılacaktır. Bu çalışmayı yapmanın ilk adımı sismik haritalar, yapı standartları, makaleler, kitaplar vb. sismik bilgileri derlemektir. Daha sonra betonarme binaların tasarım standartları karşılaştırılacaktır. İki betonarme yapı Türkiye ve Afganistan'daki deprem standartları ve kodları kullanılarak tasarlanacak ve incelenecektir. İki yapı, iki ülkenin sismik özelliklerine göre Sonlu Elemanlar programında modellenecek ve yapısal bir davranış katsayısı karşılaştırması kullanılarak tasarlanacaktır. Daha sonraki bölümde analiz ve tasarımın sonuçları incelenecek ve son olarak belirli bir ülkenin belirli bir deprem standardının diğer ülkelere ne kadar uygulanabileceği belirlenecektir.
Özet (Çeviri)
According to the seismic maps and past earthquakes and Seismic activities in Afghanistan and Turkey, these countries must be including in a very high seismic zone. Therefore, all constructions in these areas should be analyzed based on a seismic code. Fortunately, both of these countries have earthquake standard for seismic analysis and design, so on the basis of the locations of each construction, we can use these codes for designing. One the most important system against earthquake loads is shear wall. This kind of system has a good seismic behavior under earthquake of ductility and rigidity. Studying about shear walls behavior according to Turkish and Afghan earthquake code could help to develop construction of earthquake resistant buildings. After seismic behavior assessment of shear walls under Turkish and Afghan earthquake codes, one the most important target is How different the results of seismic analysis are under these two standards, and how much of a seismic standard can be used in general in the world and to what extent it is indigenous. For assessment of this subject, most important tools are having a finite element program. The other step is having the last version of Turkish and Afghan earthquake standard and the paper which had been worked on this subject. The seismic behavior assessment of shear walls should be analyzed by finite element method (FEM) in an elastic behavior of concrete reinforcement shear walls. In other words, all of the method of analysis will be in linear analysis and each forces/displacement would be considered in elastic behavior. For studying about Turkish and afghan earthquake standard, the seismic behavior of shear walls in this thesis would be selected as a tool. And for comparison the results of between models, the changeable character is“R”. By changing this character (R response modification coefficient) in each model, how the seismic behavior of different models can be changed can be fully explored.