Lise öğrencilerinde erken dönem uyumsuz şemalar, benlik saygısı düzeyi, ruhsal belirti düzeyi ve sosyal görünüş kaygısı düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesi
A study of relationships among early maladaptive schemas, self esteem level, psychological symptom level and social appearance anxiety level of high school students
  1. Tez No: 698990
  2. Yazar: SUMRU ÖZ ATALAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANİFE KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ergenlik Dönemi, Erken Dönem Uyumsuz Şemalar, Benlik Saygısı, Ruhsal Belirti, Sosyal Görünüş Kaygısı, Early Maladaptıve Schemas, Self Esteem, Psychologıcal Symptom, Social Appearance Anxiety, High School Students
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırmanın amacı, lise öğrencilerinin erken dönem uyumsuz şemaları, benlik saygıları, ruhsal belirtileri ve sosyal görünüş kaygı düzeyleri arasında ilişkilerin incelenmesi ve bu ilişkide sosyal görünüş kaygısını yordayan değişkenlerin belirlenmesidir. Ayrıca değişkenler bazı sosyodemografik veriler açısından incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini 2019-2020 eğitim öğretim yılında İzmir'de bulunan Anadolu Liselerinde 9. ve 10. Sınıfa devam eden 260 kişi oluşturmuştur. Katılımcılara sosyodemografik bilgi formu, 10-16 Yaş Çocuk ve Ergenlik dönemindeki bireyler için Erken Dönem Uyumsuz Şema Ölçekler Takımı (ÇEŞÖT), Rosenberg Benlik Algısı Ölçeği, Kısa Semptom Envanteri (KSE) ve Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği uygulanmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiler korelasyon analizi ve çoklu regresyon analizi ile incelenmiştir. Çalışmanın bulgularına göre, lise öğrencilerinin erken dönem uyumsuz şemaları, benlik saygısı düzeyleri, ruhsal belirti düzeyleri ve sosyal görünüş kaygısı düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Ayrıca lise öğrencilerinin bazı erken dönem uyumsuz şemaları, benlik saygısı düzeyleri ve ruhsal belirti düzeyleri, sosyal görünüş kaygısı düzeylerinin anlamlı birer yordayıcısı olduğu bulunmuştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between early maladaptive schemas, self esteem level, psychological symptom level and social appearance anxiety level of high school students. The sample of the study was 9th and 10th grade Anatolian High School students in İzmir during 2019-2020 academic year. Data were collecting using sociodemographic information form, Set Of Early Maladaptive Schema Questionnaires For Children And Adolescents Between The Ages Of 10-16, Rosenberg Self-Esteem Scale, The Brief Symptom Inventory, Social Apperance Anxiety Scale. Relationships between variables were examined by correlation analysis and multiple regression analysis. According to findings of the study, the relationship between early maladaptive schemas, self esteem level, psychological symptom level and social appearance anxiety level of high school students were found to be statistically significant. On the other hand, the regression analysis showed that social appearance anxiety was significantly predicted by some early maladaptive schemas, self esteem level and psychological symptom level of high school students.