Hafızlık öğreticilerinin mesleki yeterliliklerine ilişkin görüşleri üzerine nitel bir araştırma (İstanbul örneği)
A qualitative research on the opinions of hafiz teachers on professional competence (İstanbul case)
  1. Tez No: 698989
  2. Yazar: ÜMRAN YAVUZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA İSMAİL BAĞDATLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Hafızlık, Hafızlık Öğreticiliği, Mesleki Yeterlilik, Hafiz, Hafiz Teaching, Professional Competence
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırmanın temel amacı Diyanet İşleri Başkanlığının Kur'an kursu öğreticileri, dolayısıyla hafızlık öğreticileri için belirlemiş olduğu mesleki yeterlilikleri incelemek ve seçilen çalışma grubu üzerinden hafızlık öğreticilerinin söz konusu yeterlikler hakkında kendileri ile ilgili değerlendirmelerini ayrıntılı bir şekilde ortaya koymaktır. Bu nedenle araştırmada nitel veri toplama yöntemlerinden yarı yapılandırılmış görüşme tekniği tercih edilmiştir. İstanbul ilinin 13 farklı semtinden toplam 25 katılımcı ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, hafızlık öğreticilerinin meslekleri ile ilgili tanımlamalarına, bu mesleği tercih etme nedenlerine, mesleki memnuniyet durumlarına, kendilerinden beklenen yeterliliklerden haberdar olma durumlarına, bu yeterlilikler hakkındaki görüşlerine, bu yeterlilikler hakkında kendileri ile ilgili değerlendirmelerine, kendilerini yeterli/yetersiz olarak değerlendirdikleri alanlara, mesleki açıdan kendilerini geliştirme çabalarına, hafızlık dışında ilgi duydukları alanlara, eğitim sürecinde karşılaştıkları sorunlara ve hafızlık eğitiminde kaliteyi arttıracağını düşündükleri düzenlemelere ilişkin bulgular yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to examine the professional competencies determined by the Presidency of Religious Affairs for the Quran course instructors, thus hafiz teachers, and to reveal in detail the evaluations of hafiz teachers about the competencies in question about themselves through the selected study group. Therefore, semi-structured interview technique was preferred among qualitative data collection methods in the study. Interviews were held with a total of 25 participants from 13 different districts of Istanbul. In the study, there are findings regarding the definitions of hafiz teachers about their profession, their reasons for choosing this profession, their professional satisfaction, their awareness of the competencies expected from them, their opinions on these competencies, their self-assessment on these qualifications, areas where they consider themselves competent/incompetent, their efforts for professional self-development, fields that they are interested in other hafiz, the problems that they faced during the period of education and the regulations that they think will increase the quality of hafiz education.