Kronik hepatit B, kronik hepatit C ve Wilson hastalarında karaciğer yağlanmasının ve pankreas yağlanmasının sıklığının araştırılması
Investigation of the frequency of liver and pancreatic steatosis in patients with chronic hepatitis B, chronic hepatitis C and Wilson's disease
  1. Tez No: 699019
  2. Yazar: MEHMET AKSOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEZGİN BARUTÇU, DOÇ. DR. A. EMRE YILDIRIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik hepatit C, kronik hepatit B, Wilson hastalığı, karaciğer yağlanması, pankreas yağlanması, Chronic hepatitis C, chronic hepatitis B, Wilson's disease, fatty liver, pancreatic fat
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Merkezimizde tedavi gören kronik hepatit B, kronik hepatit C ve Wilson hastalarının pankreas ve karaciğer yağlanması ile olan ilişkisini analiz edip bir merkezin deneyimi olarak sunmayı planladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Hepatoloji polikliniğinde takipli non-sirotik Wilson Hastalığı, kronik hepatit B, kronik hepatit C tanısı almış hastalar alınmıştır. Hepatoloji polikliniğinde takipli 3660 hasta retrospektif olarak taranmış olup 1622 kronik hepatit B hastası, 679 kronik hepatit C hastası, 78 Wilson hastalığı olan hasta olduğu tespit edilmiştir. Çalışmaya dahil edilme kriterlerine göre bilgisayarlı tomografi görüntüleri olan 218 kronik hepatit B hastasından 48'ine, 202 kronik hepatit C hastasından 56'sına, 37 Wilson hastasının 35'ine çalışmada yer verildi. Bulgular: Hastaların ortanca yaşı 55'ti. Pankreas ortalama (tomografik olarak pankreas baş, gövde ve kuyruk bölümlerinin dansitelerinin ortalaması) değerine göre kronik hepatit C (KHC) tanısı olan hastalarda pankreas yağlanması kronik hepatit B (KHB) ve Wilson hastalığı (WH) tanılı hastalara göre anlamlı şekilde artmış saptandı (p:0,003). Hastalar pankreas ortalama, pankreas dalak farkı (pankreas ortalama değerinden dalak dansitesinin çıkarılmasıyla elde edilen dansite değeri) ve pankreas dalak oranına (pankreas ortalama dansitesi ve dalak dansitesi oranı) göre değerlendirildiğinde sırasıyla üç parametrede de karaciğer yağlanması ile aralarında anlamlı ilişki saptanmadı (p:0,389)(p:0,277)(p:0,590). Pankreas ortalama değerine göre yağlanma olan grupta yağlanma olmayanlara göre eritrosit sedimantasyon hızı (ESR) anlamlı şekilde yüksek tespit edildi (p:0,025). Pankreas ortalama değerine göre yağlanma olan grupta olmayanlara göre üre anlamlı şekilde düşük bulundu (p:0,024)(p:0,011). Pankreas dalak farkına göre bakıldığında yağlanma olan grupta olmayanlara göre globulin anlamlı olarak yüksek saptandı (p:0,043). Pankreas yağlanması için ortalama, dalak farkı ve dalak oranına göre her üç değerlendirmede de pankreas yağlanması olmayan grubun yaş ortalaması daha düşük bulunmuştur (p:0,001)(p:0,023)(p:0,001). Sonuç: Genel sonuçlara bakıldığında KHC hastalarında diğer iki hastalık grubuna göre anlamlı şekilde pankreas yağlanması olduğu saptandı (pankreas ortalama ve pankreas dalak oranına göre) ( p=0,003 p=0,039). Her üç değerlendirme metoduna göre pankreas yağlanması ile; yaş arasında anlamlı ilişki saptanmışken (p0,05). Pankreas ortalama metoduna göre pankreas yağlanması ile VKİ arasında anlamlı ilişki saptanmıştır (p=0,029).
Özet (Çeviri)
Objective: We planned to analyze the relationship of chronic hepatitis B, chronic hepatitis C and Wilson patient treated in our center with pancreatic and hepatic steatosis and present it as a center's experience Materials and Methods:In our study, patients diagnosed with non-cirrhotic Wilson's Disease, chronic hepatitis B, and chronic hepatitis C followed in Gaziantep University Şahinbey Research and Practice Hospital Hepatology outpatient clinic were included. 3660 patients followed in the hepatology outpatient clinic were retrospectively screened, and it was determined that there were 1622 chronic hepatitis B patients, 679 chronic hepatitis C patients, and 78 Wilson's disease patients. In these patients, there were 218 chronic hepatitis B patients, 202 chronic hepatitis C patients, and 37 Wilson patients with computed tomography images. When evaluated according to inclusion criteria, 48 chronic hepatitis B patients, 56 chronic hepatitis C patients and 35 Wilson patients were included in the study. Results:The median age of the patients was 55 years. According to the mean value of the pancreas(tomographically average densities of the head, body and tail of the pancreas), pancreatic fat was found to be significantly higher in patients with a diagnosis of chronic hepatitis C (CHC) compared to patients with a diagnosis of chronic hepatitis B (CHB) and Wilson's disease (WD) (p:0.003). When the patients were evaluated according to pancreas mean, pancreatic spleen difference (Density value obtained by subtracting spleen density from pancreatic mean value) and pancreatic spleen ratio (pancreas mean density and spleen density ratio), no significant correlation was found between fatty liver and liver fat in three parameters, respectively (p:0.389)(p:0.277)(p:0.590). The erythrocyte sedimentation rate (ESR) was found to be significantly higher in the group with adiposity according to the mean pancreatic value (p:0.025). According to the mean value of the pancreas, urea and TSH were found to be significantly lower in the group with adiposity compared to those who did not (p:0.024)(p:0.011). According to the pancreas-spleen difference, globulin was found to be significantly higher in the group with adiposity compared to those who did not (p:0.043). According to the mean for pancreatic steatosis, spleen difference and spleen ratio, the mean age of the group without pancreatic steatosis was found to be lower in each internal evaluation (p:0.001)(p:0.023)(p:0.001). Conclusion:When the general results were examined, it was determined that there was significant pancreatic fat in CHC patients compared to the other two disease groups (according to the mean pancreas and pancreatic spleen ratio) (p=0.003 p=0.039). According to all three evaluation methods, with pancreatic fat; while a significant relationship was found between age (p0.05). According to the pancreatic mean method, a significant relationship was found between pancreatic fat and BMI (p=0.029).