Ergenlerin suç eğilimi ile sosyodemografik özellikleri ve anne baba tutumları arasındaki ilişki: Zonguldak örneği
Relationship between adolescents' criminal tendencies and sosyodemographic characteristics and parental attitudes: Case of Zonguldak
  1. Tez No: 699156
  2. Yazar: HAVAGÜL ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASİL ÖZDOĞRU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Psikoloji, Forensic Medicine, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Anne Baba Tutumu, Ergenlik, Suça Eğilim, Parental Attitudes, Adolescence, Criminal Tendency
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Adli Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Ergenlik kişinin önemli gelişim evrelerinden biridir. Bu dönemde karakter oluşmaya başlar ve kişinin yetişkinlik yaşamını etkiler. Aile ise bireylerin ilk sosyal kurumlarıdır ve bu kurum içerisinde anne babanın yeri çok önemlidir. Anne ve babanın ergen üzerindeki tutumu oldukça önemlidir çünkü bu dönemde kişi rol model olarak anne babasını alır. Bunun yanı sıra ebeveynlerin ergen üzerindeki tutumları sosyal hayatını da etkilemektedir. Psikolojik ve fizyolojik pek çok değişimin yaşandığı bu dönemde ergen farklı risklerle de karşılaşabilir. Bu riskli davranışların sonucu olarak kişi suça eğilim gösterebilir. Bu çalışmanın amacı lise dönemindeki ergenlerin suça eğilimi ile anne baba tutumları arasında ilişkinin araştırılmasıdır. Araştırmaya Zonguldak ilinde liseye giden 235 öğrenci katılmıştır. Araştırmada Kişisel Bilgiler Formu, Suça Yönelik Davranım Sorunları Ölçeği ve Anne Baba Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde IBM SPSS 21.0 paketi kullanılmıştır. Kavramlar arasındaki ilişkiyi araştırmak için Bağımsız Örneklem T-Testi, Tek Yönlü Anova, Pearson Korelasyon ve Çoklu Doğrusal Regresyon Testi olmak üzere parametrik testler kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular yorumlanırken anlamlılık düzeyi 0,05 olarak alınmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre erkek öğrencilerin kız öğrencilere göre suça eğiliminin yüksek olduğu, anne babası ayrı yaşayan, sigara ve uyuşturucu kullanan ergenlerin suça eğiliminin yüksek olduğu tespit edilmiştir. Koruyucu-istekçi anne baba tutumu ile suça eğilim arasında ters yönlü bir ilişki bulunurken otoriter anne baba tutumu ve demokratik anne baba tutumu ile suça eğilim arasında doğrusal bir ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Adolescence is one of the important developmental stages of a person. During this period, the character begins to form and affects the adult life of the person. Family, on the other hand, is the first social institution of individuals and the place of parents in this institution is very important. The attitude of the mother and father towards adolescents is very important because, in this period, the person takes his parents as a role models. In addition, parents' attitudes towards adolescents also affect their social life. In this period of psychological and physiological changes, adolescents may face different risks. As a result of these risky behaviors, the person may be prone to crime. This study aims to investigate the relationship between adolescent criminal tendency and parental attitudes in high school. 235 high school students in Zonguldak province participated in the study. Personal Information Form, Criminal Behavior Problems Scale, and Parents Attitude Scale were used in the study. IBM SPSS 21.0 package was used for data analysis. Parametric tests including Independent Sample T-Test, One-Way ANOVA, Pearson Correlation, and Multiple Linear Regression Test were used to investigate the relationship between concepts. While interpreting the findings obtained as a result of the research, the significance level was taken as 0.05. According to the results of the study, it was determined that male students have a higher tendency to crime than female students, adolescents whose parents live separately, smoke, and use drugs have a higher tendency to crime. While there was a negative relationship between protective-willing parental attitude and tendency to crime, a linear relationship was found between authoritarian and democratic parental attitudes and tendency to crime.