Yvonne Rainer films: Corporeality, performance, female subjectivity
Yvonne Rainer filmleri: Bedensellik, performans, kadın öznelliği
- Tez No: 699217
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU ÇİĞDEM THWAITES DİKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: kendine dönüşlü, deneysel, feminism, avant-garde, fenomenoloji, self-reflexive, experimental, feminism, avant-garde, phenomenology
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu tez, Yvonne Rainer'in filmlerinde kadın öznelliklerinin üç düzeyde nasıl ortaya çıktığını incelemektedir: yönetmen düzeyinde, kadın karakterlerin temsili düzeyinde, kadın izleyiciler düzeyinde. Hem performansında hem de film yapımında hareket sentezi, Rainer'ın kendine dönüşlü tavrını gösteriyor. Böylelikle, Rainer'in bedenleri temsil biçimi, seyirciyle bedensel bir ilişki kurarak olası kadın öznelliklerine nasıl izin verdiğine dair alan açıyor. Bu bağlamda tezimi üç düzeyde analiz ettim; bir kadın deneysel film yapımcısı ve oyuncu olarak yönetmenin kimliğinin, film yapımında kadın öznelliklerine nasıl izin verdiğini; karakter düzeyinde kadın temsillerine nasıl alan açtığını; izleyicinin bedensel algısı ile film ve oyuncu ile ilişkisinin, izleyicinin kendi bedeni üzerinden somutlaştırarak nasıl ilişki kurduğu. Üç bölümü de anlatmak için“Trio A”,“Lives of Performers”,“A Film About a Woman Who...”ve“Privilege”filmlerini inceledim.
Özet (Çeviri)
This thesis looks at how female subjectivities emerge in Yvonne Rainer's films at three levels: at the level of director, at the level of the representation of women characters, at the level of women spectators. Her synthesis of movement both in her performance and filmmaking shows her self- reflexive attitude. Thus I analyzed the questions of how Rainer's representation of performing bodies allows for possible female subjectivities by building a corporeal relation with the spectator. I analyze this question at three levels; at the level of director's identity as a female experimental film- maker and performer at the same time and how it allows for female subjectivities in her film- making; at the level of character, i.e., representations of women; at the level of the spectator's relation with the screen and how her filmmaking affects spectators embodied relationship. I examined her films,“Trio A”,“Lives of Performers”,“A Film About a Woman Who...”and“Privilege”to illustrate all three chapters.