Ceza muhakemesi ilke ve kurallarının memur disiplin hukukuna etkisi
Effect of criminal procedure principle and rules on officer discipline law
  1. Tez No: 699358
  2. Yazar: ÇAĞLASIN YALDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞABAN CANKAT TAŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Ceza muhakemesi hukuku, Ceza muhakemesi ilkeleri, Memur disiplin hukuku, Criminal procedure law, Criminal procedure law principles, Officer discipline law
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
İdare hukuku; idarenin, kamu düzenini sağlamak ve korumak için donatıldığı kamu gücü yetkisi ile yaptığı idari işlemleri ve bu yetkinin sınırlarını düzenleyen, bağımsız, pozitif, tedvin edilmemiş, içtihatlara dayanan bir kamu hukuku dalıdır. İdare hukukunun bir parçası olan memur disiplin hukukunun amacı, kurumdaki düzenin sağlanmasıdır. Ancak yukarıda sayılan özellikleri nedeniyle işlemlerde keyfiyeti önlemek adına, idarenin eylem ve işlemlerinin, uluslararası ve ulusal mevzuat ile denetlenmesi gerekmektedir. Ceza muhakemesi hukuku ilke ve kuralları, bu denetimin bir parçasıdır. Ceza yaptırımları ve ceza muhakemesi ile idari yaptırımlar karşılaştırıldığında; her iki yaptırım türünün amaçları farklı olsa da kamusal cezalar öngörmeleri bakımından, idari yaptırımlarda da, ceza ve muhakeme hukukunda geçerli olan birtakım ilkelerin uygulandığı görülmektedir. Bu çalışmada, devlet memurları disiplin hukukuna ilişkin usul ve esaslar, memur kavramı, disiplin kavramı, yaptırım kavramı, disiplin cezası türleri, soruşturmada yetkili makamlar, görevleri, memur disiplin soruşturması süreci, disiplin cezasının verilmesi, sona ermesi, evrensel hukuka, anayasaya ve özellikle ceza muhakemesi hukukuna hâkim olan ilkeler ve bu ilkelerin memur disiplin hukukuna etkisi ve uygulanabilirliği hakkında bilgi verilmiştir. Çalışma boyunca, adli ve idari alandaki yüksek yargı kararlarından yararlanılarak evrensel hukuk ilkeleri, anayasal ilkeler, ceza muhakemesi hukuku ilkelerinin memur disiplin soruşturmalarında etki ve uygulama alanı araştırılmıştır. Araştırmada, teori ve yargı kararlarının yanı sıra uygulamacılarla görüşülerek elde edilen bilgilerden de yararlanılmıştır. Çalışmanın sonunda, kanundaki birtakım terimlerin güncellenmesi gerektiği önerilerek; mevzuat dağınıklığı hususunun tekrar değerlendirilerek mümkünse tüm memur disiplin mevzuatının tek çatı altında toplanması; suç tanımlarının yeniden değerlendirilerek günümüz şartlarına uyarlanması; kanunda muğlak ifadelerden ve kıyastan mümkün olduğunca kaçınılması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Administrative Law is an independent, positive, non-codified, public law branch based on judicial decisions, which regulates the administrative proceedings carried out with public force authority, which the administration is equipped with to maintain and protect the public order, and the limits of this authority. The purpose of officer discipline law, which is a part of administrative law, is to maintain order in the institution. However, in order to prevent circumstance in proceedings due to its abovementioned features, the actions and proceedings of the administration should be audited by international and national legislation. Criminal procedure law principles and rules are part of this audit. When the penal sanctions, criminal procedure and administrative sanctions are compared, in terms of stipulating public penalties, it is seen that a number of principles of penal and procedure law are applied in administrative sanctions as well, although the purposes of both types of sanctions are different. This study examines principles and procedures regarding officer discipline law, the concept of officer, the concept of discipline, the concept of sanction, types of disciplinary penalties, competent authorities in the investigation and duties of these authorities, the process of officer discipline investigation, the imposition and ending of disciplinary penalty, the effect of principles that dominate universal law, constitution, and especially criminal procedure law, on officer discipline law and their applicability, the elements of the crime. Throughout the study, the effect and application area of universal legal principles, constitutional principles, criminal procedure law principles in officer disciplinary investigations were searched by referring to higher judicial resolutions in judicial and administrative areas. In the study, in addition to theory and judicial resolutions, information obtained by interviewing the practitioners was also referred to. In conclusion of the study, it was recommended that some terms in the law need to be updated, should be reinforced, the disorganization of the legislation should be re-evaluated and, if possible, all officer discipline legislation should be gathered under a single roof, definition of crimes should be re-evaluated and adapted to today's conditions and vague expressions and comparisons should be avoided as much as possible.