Febril nötropenik hastalarda kan kültürlerinde üreyen mikroorganizmalar ve dirençlerinin araştırılması
Investigation of microorganisms reproduced in blood cultures in febrile neutropenic patients and their resistance
  1. Tez No: 699689
  2. Yazar: BİLGEHAN IRMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN ÖNCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hematoloji, Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Hematology, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ateş, Feril nötropeni, İlaç direnci, Kemoterapi, Nötropeni, Chemotherapy, Drug resistance, Febrile neutropenia, Fever, Neutropenia
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hastane Enfeksiyon Kontrolü Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Amaç: Onkoloji hastalarına uygulanan kemoterapötik ilaçlar malign hücreleri yok etmek için işlev yürütürken aynı zamanda vücudun kendi savunma hücrelerine de zarar vermektedir. Bu durumda ortaya çıkan nötropeni enfeksiyon açısından en riskli durumdur. Onkoloji hastaları için enfeksiyon morbit ve mortal seyredebilmektedir. Bu çalışmada nötropenik hastalarda üreyen mikroorganizmaların dökümünün ortaya konulması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 01.01.2019 - 31.12.2019 tarihleri arasında Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi Erişkin Hematoloji Servisinde yatarak tedavi edilen, nötrofil sayısı 500/mm³ altında olan veya 500-1000 mm³ arasında olup, 24-48 saat içinde 500 /mm³ ün altına düşmesi beklenen hastalarda, tek seferde vücuttan alınan ateşin 38.3°C ve üstü veya bir saat süreyle ≥38.0°C olan ve bu sırada kan kültürü alınan hastaların kültür sonucu retrospektif olarak değerlendirildi. Yapılan çalışma sonuçları SPSS programı ile çözümlenmesi yapılıp istatistik değerlerle sunulmuştur. Bulgular: Çalışma süresinde 54'ü (%60) erkek, 36'sı (%40) kadın olan 331 febril nötropenik atak gelişen hastalar değerlendirildi. Bu hastalardan alınan kan kültürlerinde 123(%52,79) Gram pozitif ve 110 (%47,21) Gram negatif bakterileri ürediği saptandı. Gram pozitif bakterilerden Koagulaz Negatif Stafilokok (%25,76) en çok üreyen bakteri olarak saptandı. Escherichia coli (%23,60), Pseudomonas aeruginosa (%10,73), Corynebacterium spp. (%9,01), Enterococcus faecium (%6,43), sıklık sırasına göre üreyen diğer mikroorganizmalardı. Stafilokoklar da Methicilin dirençi ortalama (% 52,62) saptandı. Karbapenem duyarlılığı en fazla E. coli de tespit edildi. P. aeruginosa İmipenem'e (%92) duyarlı iken, Meropenem'e (%96) duyarlı olduğu tespit edildi. Sonuç: Çalışmamızda birbirlerine yakın olmakla birlikte, Gram pozitif bakterilerin daha fazla ürediği saptandı. Gram pozitif üreyen mikroorganizmalardan kontaminan olma olasılığı ön planda olan Koagulaz Negatif Stafilokok en çok üreyen mikroorganizma olarak saptandı. Stafilokoklarda metisilin direncinin fazla olduğu ve Gram negatiflerden Klebsiella pneumoniae da karbapenem dirençinin yüksek olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
Aim: The chemotherapeutic drugs given to oncology patients function to destroy the malignant cell, they also damage the body's own defense cells. The neutropenia that occurs in this situation is the most risky for infection. Infection can lead to morbid and mortal for oncology patients. In this study, it was aimed to reveal the breakdown of microorganisms grown in neutropenic patients. Material method: In our study, in patients with neutrophil count below 500/mm³ or between 500-1000 mm³ and expected to decrease below 500/mm³ in 24-48 hours, who were hospitalized in the Adult Hematology Unit of Aydın Adnan Menderes University Hospital between 01.01.2019 and 31.12.2019, the culture results of patients whose blood culture was taken at the same time when they had fever of 38.3°C and above or ≥38.0°C for one hour were evaluated retrospectively. Result: During the study period, 331 patients who developed febrile neutropenic attacks, 54 (60%) male and 36 (40%) female, were evaluated. It was determined that 123 (52.79%) Gram positive and 110 (47.21%) Gram negative bacteria were grown in blood cultures taken from these patients. Among Gram-positive bacteria, Coagulase Negative Staphylococcus (25.76%) was found to be the bacteria that grew the most. Escherichia coli (23.60%), Pseudomonas aeruginosa (10.73%), Corynebacterium spp. (9.01%), Enterococcus faecium (6.43%) were other microorganisms that reproduced in order of frequency. Methicillin resistance was found on average (52.62%) in staphylococci. Carbapenem sensitivity was mostly detected in E. coli. While P. aeruginosa was sensitive to Imipenem (92%), it was found to be sensitive to Meropenem (96%). Conclusion: In our study, although they were close to each other, it was determined that Gram-positive bacteria reproduced more. Coagulase Negative Staphylococcus, which is the most likely to be contaminant among Gram-positive growing microorganisms, was determined as the most growing microorganism. It was determined that methicillin resistance was high in staphylococci and carbapenem resistance was high in Gram negative Klebsiella pneumoniae.