Sürdürülebilir yeşil binaların LEED sertifikasına göre irdelenmesi
Evaluation of sustainable green building according to LEED certificate
- Tez No: 699883
- Danışmanlar: PROF. MEHMET FATİH ALTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, yeşil bina, yeşil sertifika sistemleri, LEED, Sustainability, green building, green certification schemes, LEED
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
İklim değişikliklerinin yaşanması, küresel ısınmanın artması ve enerji kaynaklarının tükenmesi sorunlarının başlıca sebeplerinden biri de alışılagelmiş inşaat yapım teknolojisiyle üretilen binalardır. Yapı sektörü, bu olumsuzlukları azaltabilmek adına sürdürebilir, çevre dostu, enerji tasarrufunu hedefleyen yapıları tasarlayıp yeşil bina kavramını geliştirerek yeni çözümler üretmeye doğru yönelmiştir. Yeşil bina uygulamalarının giderek artması ile bu alanda kurulan kurum ve kuruluşlar sürdürülebilir bina standardına uygun yapı ve konutlara sertifika vermeye başlamıştır. Bunlardan en önemlilerinden biri ABD kaynaklı LEED sistemidir. Bu çalışma ile Türkiye'de yeşil belgeli LEED sertifikasına sahip binalar incelenmiştir. İncelenen binaalarda LEED sertifikasyon kriterlerine göre yeşil binaların sürdürülebilir üretimdeki rolünün belirlenmesi ve çevre dostu bir bina amaçlanmaktadır. Çalışma kapsamında ele alınan konut incelenip suyun verimli bir şekilde kullanımı ve enerji verimliliğinin sağlanması, doğal kaynakların tüketimi açısından yapılması gerekenlerin enerji ve su verimliliği ölçeği baz alınarak belirtilmiştir. Bu çalışmada; enerji ve atmosfer, iç hava kalitesi, sürdürülebilir araziler, su verimliliği, malzeme ve kaynaklar, konum ve nakliyat kriterleri açısından değerlendirilerek, yeşil binaların sürdürülebilir üretimdeki rolü ekonomik ve çevresel açıdan ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the main causes of climate change, increasing global warming and depletion of energy resources are buildings produced with conventional construction technology. In order to reduce these negativities, the building sector has turned towards creating new solutions by designing sustainable, environmentally friendly, energy-saving structures and developing the concept of green buildings. With the increasing number of green building applications, institutions and organizations established in this area have started to issue certificates to buildings and houses in accordance with the sustainable building standard. One of the most important of these is the LEED system originating in the USA. With this study, green certified LEED certified buildings were examined in Turkey. In the buildings examined, it is aimed to determine the role of green buildings in sustainable production according to LEED certification criteria and to be an environmentally friendly building. The house covered within the scope of the study are examined and the efficient use of water and energy efficiency are indicated on the basis of the energy and water efficiency scale of what needs to be done in terms of consumption of natural resources. In this study; The role of green buildings in sustainable production has been tried to be demonstrated economically and environmentally by evaluating energy and atmosphere, indoor air quality, sustainable land, water efficiency, materials and resources, location and transportation criteria.