İbn Kesîr tefsirinde Abdullah İbn Abbas'ın rivayetlerinin tespiti ve değerlendirilmesi
The determination and evaluation of the narrations of Abdullah. b. Abbas Ibn Kathiir's tafsir
  1. Tez No: 699978
  2. Yazar: BÜŞRA KAYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ TÜTÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Din, Linguistics, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Abdullah b. Abbas, İbn Kesîr, Tefsir, Rivâyet, Sahabe, Tafsir, Studend, Philology Narate, Sahabah, Commentor
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
İslâm tarihinde bazı kişilerin yeri ve konumu çok önemlidir. Bu şahsiyetler sahip oldukları birikimleri nedeniyle yüksek bir konum kazanmışlardır. İşte bahse konu olan şahsiyetlerden ikisi Hz. Peygamber'in amcasının oğlu olan Abdullah b. Abbas b. Abdülmuttalib ve hicri sekizinci asır alimlerinden olan İbn Kesîr'dir. Tefsir alanında özellikle Hicri birinci asır tefsiri söz konusu olduğu zaman ilk akla gelen müfessir ve sahabe İbn Abbas'tır. 68/687 Hz. Peygamber (s.a.v.)'in duasına mazhar olmuş ve bu duanın bir tezahürü olarak İbn Abbas'ın tefsir, fıkıh ve hadis ilmindeki üstünlüğü daha ilk dönemlerde toplum ve ilim ehli tarafından kabul görmüştür. İbn Kesîr ise rivâyet tefsirinin önde gelen isimlerinden biridir. Bu bağlamda İbn Kesîr'in Tefsiru'l Kur'âni'l Azîm isimli eseri tefsir literâtüründe öne çıkmaktadır. Tefsir alanında kaleme alınan eserlere bakıldığında, Arap diline ait birçok incelik, âyetlerin nüzûl sebepleri, Arapların töre ve gelenekleri, Ehl-i Kitab'ın hayat ve yaşayışları dile getirildiği görülmektedir. Sayılan bu hususlar nakil yoluyla gelen bilgilerden oluşmakta ve İbn Abbas'a ait rivâyetler göze çarpmaktadır. Sahabe döneminde özellikle tefsir alanındaki rivâyetlerin büyük bir kısmı ona aittir. Biz de bu sebeple tefsir alanında önem taşıyan bu iki ismi çalışmaya karar verdik. Çalışmamıza önce İbn Abbas'ın hayatı ve ilmi yönünü inceleyerek başladık. Ardından tezimizin temel kaynağı olan İbn Kesîr tefsirinde İbn Abbas'ın görüşlerinin tespiti ve değerlendirilmesi üzerinde durduk.
Özet (Çeviri)
In the history of Islam some personels position is so important. Due to the epositum and the knowledge these personalities had, both at time they lived and also the eras which were named and mentioned about several times, due to their accumulating knowledge let them making a brand and also gain high levels they deserved. So among the mentioned personalities is the prophet uncle's son Abdullah b. Abbas b. Abdulmuttwalibi and Ibn Kathıır. In tafsir department more especially when the topic comes to tafsir of narration the first person and also a compnion to come in to our mind is İbn Abbas D:68,687the one whom the prophet made a supplication for and the effiency of the supplication gained him a hiğh level is tafsir, Hadith and Fiqih knowledge which made him be known by society and people of knowledge at the early periods of his time. And when it comes to Ibn Katheer is one of the leaders of tafsir of narrations. In this way İbn Katheer's Tafsirul Kur'anil Adhim comes first in tafsir literature. If we look at the books whriten in the tafsir field, there is alot subtlety in Arabic language, the sabab nuzul for the verses, the Arabic customs an d culture, life of the christians and the Jews' way of living is being mentioned about. The points being outlined here, is the information made of narrations and the attention is put on Ibn Abbas narrations. During the period of the companions, most of the narrations more especially in the field of tafsir belong to him. We have decided to make a study about these two important names in the field of tafsir. In this study of ours we have handled the life of these two persons, their İslamic knowledge, political and socialogically in wide range. We have started with searchıng on Ibn Abbas life, hıs teachers whom gaıned knowlege and the students who studıed from him. Because the major topıc of our thesıs is about detactıon and evealuatıon of Ibn Abbasvıews in Ibn Kathıır's tafsır.