Ratlarda oluşturulan deneysel siyatik sinir kesisinde Trapidilin nörit formasyonu ve schwan hücre gelişimine etkisi
- Tez No: 70010
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN BAĞDATOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Perferik sinir sistemi, Schwann hücresi, rejenerasyon, growth faktörler, trapidil III
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Sinir kesilerinde Wallerian dejenerasyonunu takiben gelişen nörit formasyonunda Schwann hücreleri önemli rol oynamaktadır. Bu oluşum rejenere olan aksonları desteklerken, iletimin sağlanması için gerekli biyoelektrik maktriksin oluşumunu sağlar. Deneysel çalışmalar growth faktörlerden birçoğunun, periferik sinir yaralanmasını takiben Schwann hücre proliferasyonunu stimüle ettiğini ve nörit formasyonunu indüklediğini ortaya koymuştur. Bu çalışmada, Schwann hücre gelişimini stimüle ettiği iddia edilen Platelet- derived Growth Faktör 'ün inhibitörü olan Trapidil ile inhibisyonunun Schwann hücre ve akson proliferasyonuna etkileri araştırılmıştır. Normal periferik sinirin morfolojisini ortaya koymak amacıyla kullanılan 1. gurupta 5 ve diğer 3 grupta 10 adet rat olmak üzere 4 grupta çalışma yapıldı. Belirtildiği gibi Grup 1' de cerrahi ve tıbbi uygulama olmaksızın normal morfolojik yapı saptandı. Grup 2' de siyatik sinir kesişi yapılarak uç uca sütüre edildi ve herhangi bir medikasyon yapılmadı. Grup 3' de ise siyatik sinir kesişi yapılarak uç uca sütürasyonu takiben intraperitoneal yol ile 7 gün süreyle serum fizyolojik verildi. Grup 4'de de siyatik sinir kesişini takiben uç uca sütürasyon yapıldı ve intraperitoneal yol ile Trapidil 40 mg/kg olmak üzere 7 gün süreyle verildi ve 1 ay sonra doku örnekleri proksimal, core ve distalden alınarak incelenmiştir. Yapılan ışık ve elektron mikroskobik incelemelerde kontrol grubuna kıyasla trapidil uygulanan grupta Schwann hücre proliferasyonunun azalma saptanmasına karşılık, rejenere akson miktarında değişiklik olmaması Schwann hücresinin nörit formasyonunda tek başına etkili olmadığım düşündürmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Effect of Trapidil on Neurit Formation and Schwann Cells Proliferation in Experimental Rat Sciatic Nerve Transection. The Schwann cells play a major role in neurit formation which precedes Wallerian degeneration in nerve transection. Although this formation supports the regenerated axons,it provides the formation of bioelectrical matrix. The experimental studies have shown that most of the growth factors stimulates Schwann cell proliferation following peripheral nerve injury. Trapidil is an inhibitor of PDGF which is believed to stimulate Schwann cell growth. In this study the effect of trapidil on Schwann cell and axon proliferation was investigated. The study was performed on four groups of rats. The first group consists of 5 rats and the rest of three groups 10 rats.In group I, normal peripheral nervous system was investigated without medical and surgical intervention. In group II, the sciatic nerve was transsected and then sutured, without medical intervention. In group HI, the sciatic nerve was transsected and then sutured following serum salin administration intraperitoneally for 7 days. In group IV, the sciatic nerve transsection was performed then sutured and trapidil was administrated intraperitoneally for 7 days.Tissue sample was taken after one month. According to results that were obtained from light and electron microscopic investigation in trapidil applied groups, the Schwann cell proliferation was reduced compared to the control group. Since the amount of regenerated axons have not changed, it can be said Schwann cells by themselves are not effective on neurit formation. Key Words : Peripheral nervous system, Schwann cell, regeneration, growth factors, trapidil IV