Gençlerde Tanrı tasavvuru ve huzur ilişkisi (Aksaray Abdülhamid Han Fen Lisesi örneği)
The relationship between god representation and tranquality in adolescents (The sample of Aksaray Abdülhamid Han Science High School)
- Tez No: 700163
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZNUR ÖZDOĞAN ELSHARKAWY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tanrı Tasavvuru, Huzur, Ergenlik, Manevi Bakım, God Representation, Tranquality, Adolescence, Spiritual Care Year : 2021
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Araştırmanın amacı gençlerde Tanrı tasavvuru ve huzur arasındaki ilişkiyi ve“Değer Odaklı Manevi Bakım ve Güçlenme Programı”uygulayarak, programın gençler üzerindeki olası değişimini incelemektir. Aynı zamanda gençlerde Tanrı tasavvuru ve huzuru etkileyen sosyo-demografik değişkenleri ortaya koymak araştırmanın bir diğer amacıdır. Araştırma karma araştırma desenlerinden açımlayıcı sıralı karma desen şeklinde tasarlanmıştır. Çalışma grubunu 2019-2020 öğretim yılında bir fen lisesinde öğrenim görmekte olan 163'ü kız 145'i erkek olmak üzere toplam 308 lise öğrencisi oluşmaktadır. Araştırmada veri toplamak amacıyla“Kişisel Bilgi Formu'', ”Tanrı Algısı Ölçeği'' ve“Huzur Ölçeği'' kullanılmıştır. Verilerin analizinde varsayımlar incelenerek parametrik ve parametrik olmayan analiz yöntemlerinden uygun olanı seçilmiştir. Verilerin istatistik analizi SPSS 25 programı ile yapılmıştır. Araştırmada öncelikli olarak ”Değer Odaklı Manevi Bakım ve Güçlenme Programının“ gençlerin Tanrı algısı ve huzur düzeylerine etkisi deneysel bir uygulama ile incelenmiştir. Sonrasında Tanrı algısı ve huzur düzeylerinin yaş, cinsiyet, çocukken aldığı din eğitimi ve bu eğitimin ona nasıl verildiği gibi sosyo-demografik değişkenlere göre değişimi değerlendirilmiştir. Tanrı algısı ve huzur arasındaki ilişkiler incelenmiş ve yapısal eşitlik modellemesi ile gençlerde Tanrı algısı ve huzur ilişkisini açıklayan bir model ortaya konulmuştur. Üçüncü aşamada ise nicel verilerden elde edilen bulgular doğrultusunda oluşturulan ”Görüşme Soruları" ile öğrencilerin Tanrı algısı ile huzur kavramları hakkındaki görüşleri incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre gençlerde huzur düzeyi artıkça sevgi yönelimli Tanrı algısı düzeyinin arttığı, korku yönelimli Tanrı algısı düzeyinin ise azaldığı tespit edilmiştir. Bulgular, on beş yaşındaki gençlerin sevgi yönelimli Tanrı algılarının ve huzur düzeylerinin on altı veya on yedi yaşındakilere göre daha yüksek olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca gençlerin Allah'ı andıklarında hissettikleri duyguların genel olarak huzur, mutluluk, güven, umut, sevgi ve korku olduğu ortaya konulmuştur. Sayfa Sayısı : 115 Tez Danışmanı: Prof. Dr. Öznur ÖZDOĞAN
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the relationship between the image of God and tranquality in adolescents and the possible change of the“Value-oriented Spiritual Care and Strengthening Program'' applied on young people. The other purpose of the research is to reveal the socio-demographic variables that affect the image of God and tranquality in young people. The research was designed as an explanatory sequential mixed methods design, one of the mixed research designs. The sample of the research consisted of 308 students (163 women and 145 men) studying at a science school in 2019-2020 academic year. In the study ”Personal Information Form“, ”God Perception Scale“ and ”Tranquility Scale" were used as data collection tools. In the analysis of the data, the assumptions were examined and the appropriate parametric and non-parametric analysis methods were selected. Statistical analysis of the data was done with SPSS 25 program. In the study, first of all, the effect of the value-oriented spiritual care and strengthening program on the adolescents' perception of God and their level of tranquality was examined with an experimental research. Then, God perception of the sample is analyzed with reference to socio-demographic variables such as age, gender, religious education gained during the cihldhood and how it was gained. The relations between God perception and tranquality were examined and with the Structural Equation Modeling, a model was formed that explains the relationship between God perception and tranquality in adolescents. In the third stage, the opinions of the students about God perception and tranquality were examined with the questions formed according to results of findings obtained from the quantitative data. The results showed that as the level of tranquality in adolescent increased, the level of love-centered God perception increased, while the level of fear-centered God perception decreased. Fifteen-year-old adolescents have higher love-centered God perception and tranquality levels than sixteen or seventeen-year-olds. It was found that the group with a love-centered God perception and a high level of tranquality included young people who said they absolutely believe in God. In addition, young people stated that the emotions they felt when they remembered God were generally peace, tranquality,happiness, trust, hope, love and fear. Page Number: 115 Supervisor : Prof. Dr. Öznur ÖZDOĞAN