Yoğun bakım hastalarında farklı baş yüksekliğinde uygulanan endotrakeal aspirasyonun beynin oksijenlenmesine etkisinin invaziv olmayan yöntemle değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of endotracheal suctioning applied at different head heights on oxygenation of the brain by non-invasive method in intensive care patients
  1. Tez No: 700217
  2. Yazar: SİBEL KÖSTEKLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİM ÇELİK, DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRAH KESKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Baş yüksekliği, endotrakeal aspirasyon, hemşirelik girişimleri, nöroşirurji, serebral oksijenasyon, yoğun bakım, Head elevation, endotracheal suctioning, nursing interventions, neurosurgery, cerebral oxygenation, intensive care
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Yoğun bakım ünitelerinde uygulanan endotrakeal aspirasyon ve başın yükseltilmesi gibi hemşirelik bakım uygulamaları serebral oksijenasyonda önemli değişikliklere neden olmaktadır. Ancak literatürde bu iki uygulama arasındaki ilişkiyi açıklayan bir veri bulunmamaktadır. Bu nedenle, mekanik ventilatör desteği alan nöroşirurji yoğun bakım hastalarında, serebral oksijenasyonun bozulmasını önlemek üzere endotrakeal aspirasyon sırası ve sonrasında ideal baş yüksekliğinin invaziv olmayan bir yöntem ile belirlenmesi amacıyla araştırma yapıldı. Araştırma Zonguldak İl merkezi'nde bulunan üniversite ve devlet hastanesinin yoğun bakım ünitelerinde gerçekleştirildi. Araştırmanın evrenini, yoğun bakım ünitelerine bir yıllık sürede yatışı yapılan toplam 520 nöroşirurji hastası oluştururken, örneklemini, literatürden elde edilen araştırma sonuçlarına göre, α=0,05, 0,25 etki büyüklüğü, %90 power ile belirlenerek 46 hasta oluşturdu. Bu prospektif yarı deneysel çalışmada, hastalara sırasıyla 15, 30 ve 45 derecelik baş yüksekliği verilerek, her baş yüksekliğinde, gereksinim oluştuğu anda endotrakeal aspirasyon uygulandı. Hastaların serebral oksijenasyon değerleri invaziv olmayan bir cihaz yardımıyla uygulama öncesi, uygulama sonrası 1., 5. ve 30. dakikalarda ölçüldü. Veriler, 14.03.2020 ile 14.05.2021 tarihleri arasında toplandı. Elde edilen veriler; tanımlayıcı istatistikler, Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis testi, Friedman testi, Durbin Conover testi ve Spearman's Rho korelasyon katsayısı ile değerlendirildi. İstatistiksel analizler Jamovi project, Jamovi ve JASP programları ile yapıldı ve analizde anlamlılık düzeyi 0.05 kabul edildi. Analizler sonucunda; her bir baş yüksekliğinde sağ ve sol frontal lobda ölçülen oksijenasyon değerleri ile ölçüm zamanları arasında istatiksel olarak anlamlı farklılık saptandı (p0,05). Araştırma, nöroşirurji yoğun bakım hastalarında endotrakeal aspirasyon uygulanması sırasında serebral oksijenasyon açısından en uygun baş yüksekliğinin 45 derece olduğunu gösterdi.
Özet (Çeviri)
Nursing care practices such as endotracheal suctioning and head elevation applied in intensive care units cause significant changes in cerebral oxygenation. However, there is no data in the literature explaining the relationship between these two applications. For this reason, a study was done to determine the ideal head height during and after endotracheal suctioning with a non-invasive method in order to prevent the deterioration of cerebral oxygenation in neurosurgery intensive care patients receiving mechanical ventilator support. The research was carried out in the intensive care units of the university and state hospital in Zonguldak city center. The population of the study consisted of 520 neurosurgery patients hospitalized in intensive care units for a period of one year, while the sample consisted of 46 patients, determined by α=0.05, 0.25 effect size, and 90% power, according to the research results obtained from the literature. In this prospective quasi experimental research, the patients were given a head height of 15, 30 and 45 degrees, respectively, and endotracheal suctioning was applied at each head height as soon as needed. Cerebral oxygenation values of the patients were measured with the help of a non-invasive device before the application and at the 1st, 5th and 30th minutes after the application. Data were collected between 14.03.2020 and 14.05.2021. The data obtained; Descriptive statistics were evaluated with Mann Whitney U test, Kruskal Wallis test, Friedman test, Durbin Conover test and Spearman's Rho correlation coefficient. Statistical analyzes were performed with the Jamovi project, Jamovi and JASP programs and the significance level was accepted as 0.05. As a result of the analysis; A statistically significant difference was found between the oxygenation values measured in the right and left frontal lobes at each head height and the measurement times (p0.005). The study showed that the optimal head height for cerebral oxygenation is 45 degrees during endotracheal suctioning in neurosurgery intensive care patients.