O-24 aylık bebek annelerinin bebek beslenme tutumunun değerlendirilmesi
Evaluation of infant feeding attitudes of 0-24 month-old baby mothers
  1. Tez No: 700386
  2. Yazar: NERİMAN AYDIN ÖZELSAĞIROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKCAN BASAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Emzirme, anne sütü, beslenme, Breastfeeding, breast milk, nutrition
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmanın amacı; 0-24 ay arası bebeği olan 18 yaş üstündeki annelerin Bebek Beslenme Tutum Ölçeği (İOWA) ile bebek beslenme tutumlarının değerlendirilmesidir. Yöntem: Çalışmamız 5 ocak 2021 ile 5 Nisan 2021 tarihleri arasında Gaziosmanpaşa Eğitim Araştırma Hastanesi Pediatri Polikliniğine başvuran 0-24 ay arası bebeği olan 18 yaş ve üzeri 500 anne ile yüz yüze görüşülerek gerçekleştirildi. Katılımcıların sosyodemografik verileri ve IOWA Bebek Beslenmesi Tutum Ölçeği tarafımızca hazırlanan Hasta Bilgi Formu kullanılarak kaydedildi. Annelerin yaşları, annelerin eğitim durumu ve çalışıp çalışmadıkları, kaçıncı gebeliği olduğu, planlı gebelik olup olmadığı, doğum şekli, bebeğin kaç aylık olduğu, bebeğin o ay ki boy ve kilosu, gebelik süresince ve doğumdan sonra emzirmeye yönelik bilgi veya öğüt alıp almadıkları, bebek bakımı için yardım alıp almadıkları, bebek doğduktan sonra ilk 1 saat içinde anne sütü verip vermedikleri, ilk 6 ay bebeği ne ile besledikleri, bir bebeğin ne kadar süre anne sütü ile beslenmesi gerektiği bilgisi emzik yada biberon kullanıp kullanmadıkları soruldu. Doğrusal regresyon analizi ile bebek beslenme tutumu puanına etkili faktörler araştırıldı. İstatistiksel analizler için IBM SPSS v.23 istatistik programı ile değerlendirilip, anlamlılık düzeyi p0,05). İlk 1 yıl sadece anne sütü alıyor olmak, bebeklerin 1-12 ay arası boy persentil izlemlerinde 13-18 ay ve 18-24 ay arası izlemlere göre anlamlı düzeyde daha uzun olduğunu göstermiştir (sırasıyla p=0,006 ve p00,001). Annelerin bebek besleme tutumunu etkileyen bağımsız risk faktörleri regresyon analizleri ile değerlendirildiğinde; yüksek gelirle artan (OR=1,621; p=0,000), bebeğini sadece ilk 6 ay anne sütü ile beslemenin yeterli olacağını düşünmekle azalan (OR= -1,434; p=0.000), bebek besleme tutum puanı olacağı bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızda bebeklerin boy ve kilo gelişiminde sadece anne sütü alımının, ilaveten mama verilen bebeklere göre yarattığı olumlu fark ile maddi güvence sorunu olmayan, bebek bırakana kadar emzirmeye devam edebileceği bilgisi olan anne olmanın bebek besleme tutumunu güçlendirici olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: This study aims to evaluate infant feeding attitudes of mothers over the age of 18 with babies between 0-24 months using the Infant Nutrition Attitude Scale (IOWA). Method: Our study was carried out by face-to-face interview with 500 mothers aged 18 years and over with babies aged 0-24 months who admitted to Gaziosmanpaşa Training and Research Hospital Pediatrics Outpatient Clinic between January 5, 2021, and April 5, 2021. The sociodemographic data of the participants and the IOWA Infant Nutrition Attitude Scale were recorded using the Patient Information Form prepared by us. The age of the mothers, the educational status of the mothers, whether they work or not, their pregnancy, whether there is a planned pregnancy, the mode of delivery, how many months the baby is, the height and weight of the baby in that month, whether they received information or advice about breastfeeding during pregnancy and after birth, baby care They were asked whether they received help for the baby, whether they gave breast milk within the first hour after the baby was born, what they fed the baby for the first 6 months, how long a baby should be fed with breast milk, and whether they used a pacifier or bottle. Factors affecting infant feeding attitude score were investigated with linear regression analysis. Statistical analysis was evaluated with IBM SPSS v.23 statistical programs, and the level of significance was taken as p 0.05). Taking only breast milk for the first year showed that babies were significantly longer in height percentile follow-ups between 1-12 months compared to 13-18 months and 18-24 months (p = 0.06 and p00.00, respectively). When the independent risk factors affecting the baby feeding attitude of mothers were evaluated by regression analysis; It was found that there will be an infant feeding attitude score that increases with high income (OR = 1.621; p = 0.000), decreases (OR = -1.434; p = 0.000) considering that breastfeeding will be sufficient for the baby only in the first 6 months. Conclusion: In our study, it was shown that only breast milk intake creates a positive difference compared to babies who are additionally given formula in terms of height and weight development of babies, and being a mother who has no financial security problem and who has the knowledge that she can continue breastfeeding until the baby leaves her breastfeeding, strengthens the feeding attitude.