Bingöl koşullarında kinoa (Chenopodium quinoa Willd.) enotiplerinin adaptasyonu üzerine bir araştırma
Determination of adaptation of kinoa (Chenopodium quinoa Willd.) genotypes in bingol conditions
- Tez No: 701072
- Danışmanlar: PROF. DR. KAĞAN KÖKTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Adaptasyon, kinoa, verim, kalite, ADF, NDF, Adaptation, Quinoa, yield, quality, ADF, NDF
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışma, Bingöl ekolojik şartlarında yetiştirilen bazı kinoa (Chenopodium quinoa Willd.) genotiplerinin ot verimi ve kalitesinin belirlenmesi amacıyla 2019 yaz döneminde Bingöl Üniversitesi Genç Meslek Yüksel Okulu Uygulama alanında yürütülmüştür. Araştırmada, Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü'nden alınan 9 farklı Kinoa genotipi (Cherry Vanilla, French Vanilla, Moqu-Arrochilla, Oro de Valle, Populasyon-Çin, Q-52, Rainbow, Read Head ve Titicaca) bitkisel materyal olarak kullanılmıştır. Çalışma, tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekerarlamalı olacak biçimde kurulmuştur. Araştırmada bitki boyu, bitki sap kalınlığı, bitki sap oranı, bitki dal sayısı, yeşil yaprak oranı, yeşil ot verimi, kuru madde oranı, kuru ot verimi, ham protein oranı, ham kül oranı, ham protein verimi, NDF, ADF, kuru madde tüketimi, sindirilebilir kuru madde, ve nispi yem değeri ile ilgili veriler ele alınmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; incelenen tüm özellikler bakımından genotipler arasında istatistiki olarak önemli farklılıkların olduğu belirlenmiştir. Bu parametrelerden bitki sap kalınlığı, bitki dal sayısı, kuru ot verimi, yeşil ot verimi, ham protein verimi bakımından en yüksek değerler Q-52 çeşidinden elde edilmiş, geriye kalan diğer özellikler yönünden en yüksek değerler ise Çin Populasyonundan elde edilmiştir. Bingöl şartlarında bu çalışmanın birkaç yıl daha yapılması gerektiği önerilmektedir. Ancak, bir yıllık çalışma sonucuna göre en uygun Kinoa genotiplerinin Q-52 ve Çin Populasyonunun olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The study was carried out in Bingöl University Genc Vocational School experiment area in the summer of 2019 in order to determine the farage yield and its quality of different quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) genotypes grown in Bingöl ecological conditions. In the research, 9 different quinoa genotypes (French Vanilla, Cherry Vanilla, Oro de Valle, Moqu Arrochilla, Q-52, Rainbow, Chinese Population, Titicaca and Read Head) obtained from the Field Crops Dept. of the Faculty of Agr. of Iğdır Uni. were used as plant material. The study was set up in a randomized block design with 4 replications. In our study, data on plant height, plant stem thickness, plant stem ratio, plant branch number, forage yield, leaf ratio, dry matter ratio, dry herbage yield, crude protein ratio, crude ash ratio, crude protein yield, NDF, ADF, dry motter intake, digestible dry matter and relative feed value were examined. According to the results; It has been determined that there are statistically significant differences between genotypes in terms of all traits examined. Among these parameters, the highest values in terms of plant stem thickness, plant branch number, dry motter yield, forage yield, crude protein yield were obtained from Q-52 variety, while the highest values in terms of other parameters were obtained from the Chinese population. It is suggested that this study should be carried out for a few more years in Bingöl conditions. However, according to the results of our one-year study, it is seen that the most suitable Quinoa genotypes are Q-52 and Chinese Population.