Evli çiftlerin sosyal medya kullanımı ile sanal aldatma arasındaki ilişkiye bakış açılarının incelenmesi
Examination of married couples'perspectives on therelationship between social media use and virtual cyberinfidility
  1. Tez No: 701155
  2. Yazar: YAĞMUR NİSAN GÖKÇE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDA GÖKÇE TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Aile Planlaması, Psikoloji, Family Planning, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik, sosyal medya, aldatma, sanal aldatma, sanal ilişkiler, Marriage, social media, deception, virtual deception, virtual relationships
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu araştırmanın amacı evli çiftlerin sosyal medya kullanımına bakış açılarını ve sosyal medyanın evlilikler üzerindeki etkilerini araştırmak, çiftlerin sanal ilişkilere ve sanal aldatma kavramına bakış açılarını derinlemesine incelemektir. Araştırmanın çalışma grubu amaçlı örnekleme yöntemi ile seçilmiş ve İstanbul ilinde ikamet eden 30'u erkek 30'u kadın olmak üzere 60 yetişkin evli bireyden oluşmaktadır. Evli çiftlerin sosyal medya kullanımı ve sanal aldatma kavramı temaları üzerinden; evli bireylerin sosyal medya kullanımına bakış açıları, evli bireylerin eşleriyle sosyal medya hesaplarının şifrelerini paylaşma durumu, sosyal medyada medeni durum paylaşımında sosyal çevrenin etkisi, evli bireylerin arkadaşlık sitelerini değerlendirmesi, sanal ilişkiler ve güven, sanal aldatmaya bakış açısı, bireylerin aldatmanın sanal veya fiziksel olan durumunu affetmelerindeki bireysel faktörler, sanal aldatma durumunun evli bireyler üzerindeki psikolojik etkileri, fiziksel ve sanal aldatmanın bireyler üzerinde oluşturduğu yıkıcı etkinin düzeyi gibi alt temalar ve bu temaların alt kodları oluşturulmuştur. Elde edilen bulgular bağlamında evli bireylerin sosyal medya kullanımı ve sanal aldatma arasındaki ilişkiye bakış açılarının olumlu ve olumsuz olarak bireysel farklılıklar gösterdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to investigate married couples' perspectives on social media use and the effects of social media on marriages, to examine couples' perspectives on virtual relationships and the concept of virtual infidelity in depth. The study was selected by the method of purposive sampling of the working group. It consists of 60 adult married individuals, including 30 men and 30 women residing in Istanbul province. Themes and sub-codes of these themes have been created through the themes of married couples' use of social media and the concept of virtual infidelity. These are as follows: state of married individuals to share passwords of their social media accounts with their spouses, effect of environment on marital status sharing in social media, married individuals' evaluating dating sites, virtual relationships and trust perspective on virtual deception, individual factors in which individuals forgive the virtual or physical state of deception, psychological effects of virtual infidelity on married individuals, and the level of destructive impact of physical and virtual deception on individuals. In the context of the findings, it was determined that married individuals' perspectives on the relationship between social media use and virtual deceptions were divided into positive and negative and showed individual differences.