Çocukluk çağı astımında ventriküler fonksiyonlar ile kardiyak repolarizasyon inhomojenitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of inhomogenity of ventricular functions and cardiac repolarization in childhood asthma
  1. Tez No: 701313
  2. Yazar: EMİNE DEĞİRMEN ŞİŞMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET TÜRKELİ, DOÇ. DR. RAHMİ ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Astım, ventriküler fonksiyonlar, kardiyak repolarizasyon inhomojenitesinin, EKG, Asthma, ventricular functions, cardiac repolarization inhomogeneity, ECG
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Bu çalışmada amaç; ilk defa astım tanısı alan ve düzenli astım ilaç tedavisi almayan çocuklar ile çocuk immünolojisi ve alerji hastalıkları polikliniğinde en az 6 aydır takip edilen astım tanılı çocuklarda kardiyak repolarizasyon inhomojenitesini ve ventriküler fonksiyonları değerlendirmektir. Metod: Çalışmaya Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çocuk immünolojisi ve alerji hastalıkları polikliniğine ve çocuk kardiyolojisi polikliniğine başvuran hastalar dahil edildi. Çalışmaya 35 kontrol, 36 takipli hasta ve 36 yeni takibe alınan hastalar olmak üzere toplam 107 katılımcı dahil oldu. Hasta grupları ve kontrol grubu sosyodemografik özellikler, atopi öyküleri, astım kontrol düzeyi, solunum fonksiyon testi, antikor düzeyleri, elektrokardiyografi (EKG) ve ekokardiyografi (EKO) açısından karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen gruplar arasında P dalga dispersiyonu (PWd) (p0,05). Çalışmaya dahil edilen gruplar EKO değerleri açısından karşılaştırıldı. Gruplar arasında ejeksiyon fraksiyonu (EF) (%),kısalma fraksiyonu (FS) (%), miyokardiyal performans indeksi (Tei index) ve transmitral akım paterni(E/Ea) açısından anlamlı farklılık görülmedi (p>0,05). Sonuç: Çalışmamızdan elde edilen sonuca göre astım grubu ile kontrol grubu arasında bazı parametreler açısından anlamlı farklılık görüldü. Takipli hastalar ile yeni takibe alınan hastalar arasında her ne kadar istatistiksel olarak anlamlı farklılık olmasa bile takipli hastalar lehine bazı değişiklikler gözlemlendi.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study to assess the cardiac repolarization inhomogeneity and ventricular functions in children diagnosed with asthma for the first time who do not receive regular asthma medication, and in children with asthma who have been followed up in the pediatric immunology and allergy diseases outpatient clinic for at least 6 months. Method: Patients who applied to the pediatric immunology and allergy diseases outpatient clinic and pediatric cardiology outpatient clinic of Kutahya Health Sciences University Evliya Celebi Training and Research Hospital were included in the study. A total of 107 participants, including 35 controls, 36 followed-up patients, and 36 newly followed-up patients, were included in the study. The patient and control groups were compared in terms of sociodemographic characteristics, atopy histories, asthma control level, pulmonary function test, antibody levels, electrocardiography (ECG) and echocardiography (ECHO). Results: P wave dispersion (PWd) (p0.05). The groups included in the study were compared in terms of ECHO values. There was no significant difference between the groups in terms of ejection fraction (EF) (%), shortening fraction (FS) (%), myocardial performance index (Tei index), and transmitral flow pattern (E/Ea) (p>0.05). Conclusion: According to the results obtained from our study, there was a significant difference between the asthma group and the control group in terms of some parameters. Although there was no statistically significant difference between the patients who were followed up and those who were newly followed up, some changes were observed in favor of the patients who were followed up.