Türkiye'de 1980'li yıllarda popüler kültürün müzik üretimine yansımaları
Reflections of popular culture on music production in the 1980s in Turkey
  1. Tez No: 701373
  2. Yazar: AHMET CAN KARAKAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FULYA SOYLU BAĞÇECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Popüler Müzik, 1980 Sonrası, Müzik Üretimi, Popular Music, Post-1980, Music Production
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Türkiye 1980'li yıllardan sonra, toplumsal alanın her kademesini kapsayan hızlı bir değişim sürecine girmiştir. Bu süreç içinde gerek siyasal alanda gerek ekonomik alanda ve gerekse kültürel alanda yaşanan hızlı değim pek çok şeyi olduğu gibi, müziği de etkilemiştir. Özellikle, kültürel alanda yaşanan yoğun popülerleşme olgusu beraberinde popüler kültürün tartışılmaz hakimiyetini getirmiştir. 1980'lerden bu yana yaşanan hızlı değişim ve dönüşümün nedenlerini kültürel bir bakış açısıyla saptamak bu araştırmanın asıl hedefini oluşturmaktadır. Türkiye'de 1980 sonrası meydana gelen yeni yapı popüler kültürü anlamayı ve müzik üretimine yansımalarını incelemeyi gerekli kılmıştır. Bu amaç doğrultusunda da popüler müziğin de kültürel bir gösterge olduğu kaçınılmazdır. Bu araştırma kapsamında 1980'li yıllarda popüler kültürün müzik üretimine yansımalarını incelemek amacı ile betimsel araştırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılmıştır. Konu ile ilgili mevcut düşünce üretmiş fikir ekollerinin ve yazarların eserleri taranmış ve temel referanslar olarak kabul edilmiştir. 1980'lerde yaşanan sosyo-kültürel değişim ve bu değişimin dinamiğinin anlaşılabilmesi için, genelde popüler müziğe özelde ise arabesk ve pop müziğe yansıyan etkileşimi üzerine önemle düşünülmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Çünkü, bu kültürel formlar, popüler müzik ışığında, 1980 sonrası Türk toplum yapısında meydana gelen hızlı değişim ve bu değişimin ortaya koyduğu kültürel hayat pratiğinin bir yansıması olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
After the 1980s, Turkey has entered a rapid change process that covers all levels of the social sphere. In this process, the rapid change in the political, economic and cultural fields has affected music as well as many other things. In particular, the phenomenon of intense popularization in the cultural field has brought with it the indisputable dominance of popular culture. The main aim of this research is to determine the reasons for the rapid change and transformation experienced since the 1980s from a cultural point of view. The new structure that emerged after 1980 in Turkey made it necessary to understand popular culture and examine its reflections on music production. For this purpose, it is inevitable that popular music is a cultural indicator. Within the scope of this research, scanning model, which is one of the descriptive research methods, was used in order to examine the reflections of popular culture on music production in the 1980s. The works of thought schools and authors who have produced ideas on the subject have been scanned and accepted as basic references. It has been concluded that in order to understand the socio-cultural change experienced in the 1980s and the dynamics of this change, it is necessary to think carefully about the interaction between popular music in general and arabesque and pop music in particular. Because these cultural forms, in the light of popular music, have been understood to be a reflection of the rapid change in the structure of Turkish society after 1980 and the cultural life practice revealed by this change.