Sliding mode controller for solar system
Solar sistem için sürgülü mod kontrolörü
  1. Tez No: 701462
  2. Yazar: HAYDER SALAH MAHDI AL-KAABI
  3. Danışmanlar: PROF. MEHMET EMİN TACER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sürgülü mod kontrolör, MPPT, IC MPPT, Sliding mode controller MPPT, IC MPPT
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektrik Elektronik Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Yerküreden gökyüzünün derinliklerine doğru bakıldığında bize Hediye edilen sürdürülebilir kaynaklardan birisi olan açık görev döngüsünün ilerleme gösterdiği görülmektedir. Sıcak iklimin geçerli olduğu bir ülke için solar katılım açık fırsatlar sunmaktadır. Solar PV sistemlerin çalışma bilgileri ve yüksek maliyetleri uoğun kullanımları ave ulaşılabilirlikleri bakımından yüksek standartlar getirmektedir. Bu çalışmada, bir PV kapanış ve DC uygulamalı enerji temini için ileri ulaşılabilir solar enerji stratejisinin incelenmektedir. Bu enerji Maksimum Güç Noktası İzleme (MPPT) kavramının nasıl ortaya çıktığını araştırmaktadır. MPPT solar voltaic sistemlerin performansını son derece olumlu etkilemektedir. Bu araştırmada, MPP takibi ve maksimum mevcut gücün yüke dönüştürülmesi ile AC yükünün sinüsodial akımla beslenmesini sağlamak amaçlanmıştır. Varılmak istenen hedeflerimiz; control yasalarının DC-AC ve invertör sviçler sürgülü modda kullanarak karşılamaktır. Özetle, sürgülü mod maksimum güç noktası izleme ve çıktı kontrolörü önerilmiştir. Araştırmamızı özgün kılan yönü kontrolörler ile sürgülü mod kontrolünün sağlandığı bir yalnız PV sistem önermektir. Radyasyon zayıflaması ve sıcaklık değişimleri durumunda, önerilen cihaz MATLAB Simulink ile modellenmiş ve simüle edilmiştir. Sonuçlar kademeli artan iletkenlik prosesi ile mukaye edilmiştir. Elde edilen bulgular sürgülü mod MPPT'nni sabit mod MPPT'ye nazaran hızı takip, performans ve yanıt süresi bakımından daha yüksek performans gösterdiğini ortaya koymuştur. İlaveten, yeni kontrolörün daha yüksek kaşitede çıktı akımı ürettiği görülmüştür. Ek olarak, bu kontrolörler iki regüler iklim koşulunda (bulutlu ve güneşli) düzensiz değişimlere bağlı analiz edilmiş ve IC sistem ile karşılaştırması yapılmıştır. Sonuçlar, sürgülü mod MPPT'nin IC MPT'den daha fazla akım üretebildiğini göstermiştir. Bunun ise güneşli ve kapalı havalarda daha fazla fayda sağlayacağı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In view of the vital role zenith in the ground today, the ON duty cycle for sustainable gifts sources is making progress. In a hot country like ours, solar participation is an untapped opportunity. The groundwork know-how and high capital cost of solar PV systems set a high standard for their intensively and attainment. In this power, we examine a strategy for extracting advance creep reachable solar energy from a PV closing and using the energy for a DC application. This energy investigates the hint of Come to a head mount of Maximum Power Point Monitoring (MPPT), which improves the performance of a solar photovoltaic system considerably. The goal of this study is to monitor the maximum power point (MPP) so that the maximum available power can be passed to the load, as well as to regulate the output current so that the AC load can be fed with a sinusoidal current. These objectives are met by designing control laws for the boost DC-DC and inverter switches using the sliding mode. As a result, a sliding mode maximum power point monitoring (MPPT) and output current controller was suggested. The work's unique feature is that it proposes a standalone PV system with controllers focused solely on sliding mode control. Under fast variations of irradiance and temperature, the proposed device is modeled and simulated in MATLAB Simulink. The results obtained with the proposed MPPT are then compared to those obtained with the incremental conductance (IC) process. These findings indicate that the sliding mode MPPT outperforms the fixed mode MPPT in terms of tracking speed, performance, and response time. Moreover, the new controller has a high-quality output current. Additionally, these controllers are analyzed under the fluctuations of two regular climatic profiles (sunny and cloudy) and compared to the IC system for consistent outcomes. The findings show that the sliding mode MPPT can generate more electrical energy than the IC MPPT, with more benefits percents for both the sunny daily profile and the gloomy daily profile.