Kuyubaşlarında yaşayan Suriyeli ailelerin toplumsal uyum sorunları ve sosyal hizmetlere erişimi: Mardin Kızıltepe örneği
Syrian families living in kuyubaşlari of social cohesion and access to social services: The case of Mardin Kızıltepe
- Tez No: 701697
 - Danışmanlar: PROF. DR. EBULFEZ SÜLEYMANLI
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
 - Anahtar Kelimeler: Göç, Göçmen, Suriyeli Aileler, Toplumsal Uyum, Sosyal Hizmetler, Migration, Migrants, Syrian Families, Social Cohesion, Social Services
 - Yıl: 2021
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu araştırmanın amacı; Mardin Kızıltepe örneğinde, kuyubaşlarında yaşayan Suriyeli ailelerin toplumsal uyum sorunlarının ve sosyal hizmetlere erişimlerinin incelemek ve konu ile ilgili öneriler sunmaktır. Araştırma nitel araştırma desenlerinden görüşme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada uygulanan görüşme formu, araştırmacı tarafından geliştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini, kuyubaşlarında yaşayan 75 Suriyeli göçmen (55 yetişkin ve 20 çocuk) oluşturmaktadır. Araştırmanın bulgularına göre, kuyubaşlarında yaşayan Suriyeli ailelerin, toplumsal uyum ve sosyal hizmetlere erişimde diğer mülteci gruplara göre daha dezavantajlı konumda oldukları görülmektedir. Ulaşım sorunu nedeniyle sağlık ve eğitim hizmetlerinden yeterli düzeyde yararlanamamak başlıca sorunlar olarak belirlenmektedir. Aynı şekilde maddi yetersizlikler, sağlıksız barınma koşulları, temel ihtiyaçların karşılanmasına uygun koşullarda yaşanmaması, dil bariyeri vb., ailelerin en sık yaşadığı diğer problemler arasında yer almaktadır. Buna yönelik olarak da kuyubaşlarında yaşayan Suriyeli ailelerin sorunlarının çözümlenmesine yönelik spesifik çalışmalar yapılması ve buna uygun uygulamalar geliştirilmesi gerekliliği ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research was to examine the social cohesion problems of which Syrian families encountering in kuyubaşları, a neighbourhood in Kızıltepe, Mardin, and their access to social services and to provide suggestions on the subject. The interview method, one of the qualitative research designs, was used in the research. The interview form used in the research was developed by the researcher. The sample of the study consists of 75 Syrian immigrants (55 adults and 20 children) living in kuyubaşları. According to the findings of the research, it has seen that Syrian families living in kuyubaşları are in a more disadvantaged position compared to other refugee groups in terms of social cohesion and access to social services such as they are not being able to benefit from health and education services adequately due to transportation problems. Likewise, financial difficulties, inadequate housing conditions, unmet basic needs, language barrier etc. are among the other problems that families encounter most frequently. For this purpose, it is necessary to carry out specific studies to solve the problems of Syrian families living in kuyubaşları and to develop appropriate practices.