Hacı Bektaş-ı Veli'nin tasavvufi görüşleri
Hacı Bektaş-ı Veli's opinions about Sufism
- Tez No: 701889
- Danışmanlar: PROF. DR. NİYAZİ BEKİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Rahmân, gönül, fakr, tövbe, takva, nefis, şeytan, dünya, The Compassionate, soul, poverty, penitence, piousness, human soul, satan, earth
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tasavvuf Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Hacı Bektâş-ı Velî'nin Tasavvufi Görüşleri adını taşıyan bu tez, öncelikle kendisinin eserleri ışığında ele aldığı kavramlardan yola çıkarak anlatmak istediklerini ele alır. Konularla alakalı klasik dönem tasavvuf büyüklerinin de görüşleri ışığında bütünü görebilme amacı taşır. Kur'an-ı Kerîm'in ve Hâdis-i Şeriflerin doğrultusunda, Allah Teâlâ'nın güzel ahlâk olarak nitelendirdiği vasıfları elde edebilmek için yapılması gerekenler ve yapılmaması gerekenler işlenir. Velâyetnâme, Besmele Tefsiri, Fatiha Tefsiri, Kitâbü'l Fevâid, Makâlât-ı Gaybiyye ve Kelimât-ı Ayniyye, ve Makâlât, adlı eserleri araştırma kapsamında ele alınmıştır. Bu işleyişte, Hacı Bektâş-ı Velî'nin adı geçen eserlerinden birçok kıssa, semboller, kendisinin ve diğer mutasavvıfların fikirleri, tezin de ana konusu olmaktadır. Terimlerin mana yönünden zengin oluşu ve eserleri arasındaki bağlantılar, çalışmayı derinleştirerek bütünleştirir. Nefis terbiyesi baz alınarak anlatılmak istenilenlere odaklanılır.
Özet (Çeviri)
This thesis, which bears the mystical views of Hacı Bektaş Veli, primarily aims to deal with what he wants to tell based on the concepts he stated in the light of his works. It goals to see the whole concept in the light of the opinions of other mystics' that are related to the topic. In the line with Quran and Hadith, what should be done and what should not be done are covered in order to get the qualities that Allah describes as good morals. The works of Hacı Bektaş Veli such as. Velâyetnâme, Besmele Tefsiri, Fatiha Tefsiri, Kitâbü'l Fevâid, Makâlât-ı Gaybiyye ve Kelimât-ı Ayniyye, and Makâlât were handled within the scope of this investigation. In this approach; many stories, symbols, his and his other Sufi's opinions in the works of Hacı Bektaş Veli are the main subject of the thesis. The richness of the terms with regard to meaning and the connections between works integrate the work by deepening it. It focuses on what is aimed to be told based on disciplining the soul. As a result of the research,