87 numaralı Mühimme Defteri'nin latin harflerine çevrilmesi ve hükümlerin değerlendirilmesi (98-197)
Latinization of the Mühimme Defter's no. 87 and evaluation of therein provisions (98-197)
- Tez No: 702180
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Mühimme Defteri, Dîvân-ı Hümâyûn, Osmanlı Devleti, Hüküm, Mühimme Registers, Supreme Court in Ottoman Empire, Imperial Council, Ottoman Empire, Decree, Provision
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 226
Özet
Mühimme Defterleri, Dîvân-ı Hümâyûn'da müzakere edilen konular hakkında alınan kararların kaydedildiği defterlerdir. Defterde yer alan hükümler, Osmanlı Devleti'nin merkez ve taşra teşkilatındaki idari ve askeri yapısının işleyişi, imar ve iskân faaliyetleri, iç ve dış siyaset, yabancı devletler ile ilişkiler, içtimai ve iktisadi siyaseti ilgili birçok bilgiyi barındırır. Bu özelliği ile Osmanlı Devleti'nin ekonomik, sosyal, siyasi ve adli tarihi üzerine yapılacak çalışmalar için geniş kapsamlı kaynaklardır. Çalışma konumuz olan 87 Numaralı Mühimme Defteri'nin 98-197 sayfa aralığı ele alınmıştır. 1636-1638 yılları arasına ihtiva eden ve Bağdat Seferi hazırlıklarına denk gelen defterin incelenen kısmı, suretlerle birlikte 290 hükümden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Mühimme Registers are books where taken decisions regarding subjects having been negotiated at the Supreme Court in Ottoman Empire -imperial council- were registered. Decrees including in the book include a lot of information regarding the operation of administrative and military structures in the central and provincial organization of the Ottoman Empire, public works and housing activities, domestic and foreign policy, relations with foreign states, conventional and economic policy. With these features, they are comprehensive sources for the studies to be carried out regarding the economic, social, political, and forensic history of the Ottoman Empire. In this thesis, the 98-197 page range of the Mühimme Register no. 87 which is the main concern of this study has been addressed. The addressed part of the register which includes the years between 1636 and 1638 and encounters to the preparations for the Baghdad campaign, consists of 290 decrees together with the copies.