Improvement of a small to medium-size food & beverage factory's production line using lean manufacturing tools
Küçük ve orta ölçekli bir yiyecek ve içecek fabrikası üritim hattının yalın üretim araçlarıyla ileştirilmasi
  1. Tez No: 702772
  2. Yazar: HEBAH BARHAM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADNAN ÇORUM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yalın Üretim Sistemi, Yiyecek Ve İçecek Endüstrisi, Değer Akışı Haritalama, Takt Zamanı, Lean Manufacturing System, Food & Beverage Industry, Value Stream Mapping, Takt Time
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Yalın Üretim sistemi, atıkların azaltılması ve kaynakların daha iyi kullanılması yoluyla geliştirilmesiyle ünlüdür. Sistem, tüm endüstri sektörleri arasında iyi bilinmekte ve kullanılmaktadır, ancak halen yiyecek ve içecek imalat sektöründe yaygın olarak kullanılmamakta ve deneyimlenmemektedir. Bu tez, sistemi gelişmeyi planlayan bir fabrikaya uygulayarak, sistem araçlarının gıda üretim endüstrilerinde uygulanmasının faydalarını göstermeyi amaçlamaktadır. Bu tez, Filistin'de bulunan bir yiyecek ve içecek fabrikasına, iş akışı ve süreç analizi, değer akışı haritalama (VSM), hareket ve zaman etüdü, yerleşim stratejileri ve 5S yalın araçlarından toplanan verileri analiz etmek için yalın üretim uygulaması önerisi sunmaktadır. Ortadan kaldırılması gereken atıkları tespit eder ve ardından prosesi ve hattın yerleşimini yeniden tasarlar. Seçilen ve kullanılan yalın teknikler, öncelikle süreç zamanının, aşırı istihdamın ve aşırı hareketin azaltılmasında, ayrıca çalışma alanındaki tüm süreçleri ele alacak şekilde yerleşim tasarımındaki iyileştirmelerde, organize bir üretim hattına ve kullanılan alana sahip olmak için büyük değişiklikler ve gelişmeler göstermektedir. Önerilen çalışma, üretkenliği artıran ve fabrikanın talebi karşılamasını sağlayan süreç döngü sürelerindeki azalmaya ek olarak, geriye kalan katma değerli adımlarda sürekli bir ürün akışı sağlamak için, katma değeri olmayan faaliyetler ve gereksiz adımları ortadan kaldırarak süreç akışındaki gelişmeleri göstermektedir. Hat yerleşim stratejileri ve 5S uygulanarak, verimli, parlak ve rahat bir üretim hattı sağlayan yeni çalışma alanı ve yerleşim tasarımı sunuldu. Önerilen bu çalışma, küçük ve orta ölçekli (KOBİ) yiyecek ve içecek üretim fabrikalarında yalın üretim ilkelerini uygulama becerisini doğruladı. Çalışma, sürekli gelişme yeteneği ile yeni bir üretim tarzının önünü açan gözle görülür gelişmeleri ve değerli değişiklikleri başarıyla temsil etmektedir.
Özet (Çeviri)
The Lean Manufacturing system is famous for development through waste reduction and better resource utilizing. The system is well known and used among all industry sectors, but still not widely used and experienced in the food and beverage manufacturing sector. The thesis aims to show the benefits of applying the system tools to small to medium-sized enterprises (SMEs), in the food manufacturing sector, through implementing the system to a factory that is planning for development. The thesis gives a proposal of lean manufacturing implementation to food and beverage factories stated in Palestine, using workflow & process analysis, value stream mapping (VSM), takt time, layout strategies, and 5S lean tools to analyze the data collected from the line. Detects wastes to be eliminated and then redesigns the process and the line's layout. The chosen and used lean techniques show big changes and developments, firstly in reducing the wastes of process time, over employment, and excess motion, also the enhancements in layout design to handle all processes within the work floor, have an organized line and utilized space. To ensure a continuous product flow through the remaining value-added (VA) steps, the proposed study shows developments in the process flow through eliminating the non-value-added (NVA) activities and the unnecessary steps, in addition to the reduction in processes cycle times, that increases productivity, and allow the factory to meet the demand. By the application of layout lines strategies and 5s, a new work floor and layout design is introduced, providing a productive, shining, and comfortable line. This proposed study confirmed the ability to apply lean manufacturing principles in the small to medium-sized (SME) food and beverage manufacturing factories. The study has successfully represented noticeable developments and valuable changes that paved the way for a new production style with the ability of continuous developments.