Zübdetü'l-İrfân fî Tedkîki'l-İtkân'da tasavvufun güncel meseleleri
In Zübdetü'l-İrfân fî Tedkîki'l-İtkân mysticisms current issues
  1. Tez No: 703062
  2. Yazar: HACI HAMDİ HAMİT POLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KORKUT ÇEÇEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Zübdetü'l-İrfân, tasavvuf, Hamdî-i Vânî el-Malatî, güncel meseleler, Zubdetu'l-Irfân, sûfîsm, Hamdî-i Vânî al-Malatî, current affairs
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
İslâm bilim araştırmalarında güncel tasavvufî konular ve sûfî müellifler üzerindeki çalışmalar giderek artmaktadır. Bu çalışma Hamdî-i Vânî el-Malatî ve Zübdetü'lİrfân fî Tedkîki'l-İtkân adlı eserindeki tasavvuf ve güncel meseleleri ele almaktadır. Güncel meselelerin bir kısmı Osmanlı topraklarında yer alan ayrılıkçı bazı hareketlerin itikadi köklerini ele almakta ve bunlar tarafından ileri sürülen teorilerin yanlışlığını ispatlamaktadır. Üç ciltlik yazma eserin tamamı taranmak suretiyle müellifin güncel meselelere yaklaşımı tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışma bir giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde müellifin yaşamı, ilmi kişiliği ve muhiti ortaya konmuş, Malatya'nın tasavvuf tarihindeki yeri ele alınmıştır. Müellif nüshasından başka nüshası bulunmayan eser üzerinde yapılan bu çalışma ile 100 yıl önce Malatya'da kaleme alınan eserdeki irfan anlayışı ve güncel meseleler incelenmiştir. Araştırma ile elde edilen sonuçların paylaşıldığı bir sonuç ve kaynakça ile çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Current mystical issues and sufi authors are gradually increasing in Islamic scientific research. This study deals with Hamdî-i Vânî el-Malatî, Sûfîsm and current issues in the his work of Zübdetü'l-İrfân fi Tedkîki'l-İtkan. Some of the current issues deal with creed roots of some movement in Ottoman territory and disprove of the theories progressed by them. The author's approach to sufism and current issues has been tried to be determined by analysed of three-volume of manuscript. The study consists of an introduction and three chapter. The first space author's purchase, scientific technology and environment were discussed, and Malatya's place of mysticism was discussed. Sufism and current issues examined in the work which is single copy and written before 100 years ago in Malatya. It is completed with a conclusion and bibliography in which the results obtained from the research are shared.