Başarısız olan apikal rezeksiyonlu dişlerde retrograd dolgunun retreatment sonrası bağlanma dayanımının incelenmesi
Investigation of bond strength of retrograd filling after retreatment in failed apical resection teeth
- Tez No: 703286
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEYLA BENAN AYRANCI
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: MTA, Apikal rezeksiyon, Push-out, Ultrasonik vibrasyon, Biodentin, MTA, Apical resection, Push-out, Ultrasonic vibration, Biodentin
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Başarısız olan apikal rezeksiyonlu dişlerde retreatment tedavisi sonrası farklı mataryel (MTA, Biodentin, CİS) ve tekniklerle (manuel kondenzasyon, indirek ultrasonic vibrasyon) yapılan apikal dolguların bağlanma dayanımının incelenmesi çalışmanın temel amacıdır. Gereç ve Yöntem: Periodontal nedenlerle çekilen 120 insan üst santral ve kanin diş çalışma için toplandı. Kök kanallarında kalsifikasyon olmayan,10 dereceden daha az kurvatürlü, internal, eksternal rezorpsiyon bulunmayan dişler seçilerek çalışmaya dahil edildi. Dişler standardize etmek için dekoronize edildi. Her bir dişin çalışma uzunluğu 15-K file ile ölçüldükten sonra 1 mm kısa olacak şekilde ayarlanan çalışma uzunluğunda Reciproc R25 ve R40 eğelerle genişletilerek gütta-perka ve kanal patı ile dolduruldu. 1 ay sonra apikal 3 mm rezeke edildikten sonra tungsten karbid frez ve ultrasonik retro uçlarla 3 mm derinliğinde retrograd kavite açmak için iki ana grubu ayrıldı. Her iki grup kendi içinde üç gruba ayrılarak CİS, MTA ve Biodentin ile dolduruldu. Retrograd dolgu materyallerine manuel kondenzasyon ve indirekt ultrasonik vibrasyon olmak üzere iki farklı yerleştirme tekniği uygulandı. Apikal dolgular yapıldıktan 72 sonra dişler akril bloklara gömülerek retreatment tedavisi yapıldı ve daha sonra apikal dolgunun koronal tarafından 2 mm kesit alınarak Universal test makinesinde push-out bağlanma dayanımına incelendi. Bulgular: Çalışmamızda incelenen özelliklere göre verilerin değerlendirilmesinde SPSS v27 (IBM Inc., Chicago, IL, USA) istatistik paket programı kullanılarak üç-yünlü varyans analizi (three-way ANOVA)kullanıldı. Yapılan varyans analizi sonucunda tungsten karbid ve ultrasonik retro uçlarla hazırlanan kaviteler arasında push-out bağlanma dayanımları arasında anlamlı bir fark gözlendi(p=0,000). Seçilen retrograd dolgu materyalleri ve materyallerin kaviteye yerleştirme yöntemleri arasında anlamlı bir fark gözlenmedi(p>0,05). Sonuç: Retrograd dolgu sonrası yapılan retreatment işlemlerinde retrograd kavite yöntemi bağlanma dayanımını etkilerken retrograd dolgu materyali ve materyalin yerleştirme tekniği bağlanma dayanımını etkilemedi.
Özet (Çeviri)
Aim: The main purpose of the study is to examine the bond strength of the apical fillings made with different materials (CIS, MTA and Biodentine) and techniques (manual condensation, indirect ultrasonic vibration) after retreatment in teeth with failed apical resection. Materials and Methods: 120 human upper central and canine teeth extracted for periodontal reasons were recruited for the study. Teeth with no calcification in root canals, less than 10 degrees of curvature, no internal or external resorption were selected and included in the study. After measuring the working length of each tooth with 15-K file, it was enlarged with Reciproc R25 and R40 files with a working length adjusted to be 1 mm shorter and filled with gutta percha and canal sealer. After 1 month, the apical 3 mm was resected, and two main groups were separated to get a 3 mm deep retrograde cavity with a tungsten carbide bur and ultrasonic retro tips. Both groups were divided into three groups and filled with CIS, MTA and Biodentin. Two different placement techniques, manual condensation and indirect ultrasonic vibration, were applied to the retrograde filling materials. 72 after the apical fillings were made, the teeth were embedded in acryl blocks and retreatment was performed, and then a 2 mm section was taken from the coronal side of the apical filling and examined for the push-out bond strength in a Universal testing machine. Conclusion: In retreatment after retrograde filling, the retrograde cavity method affected the bond strength, while the retrograde filling material and the placement technique of the material did not affect the bond strength.