Tüberküloz lenfadenitte amplified mycobacterium tuberculosis direct test (MTD)'nin tanı değeri
Tüberküloz Lenfadenitte amplified Mycobacterium tuberculosis direct test (MTD)'nin tanı Değeri
  1. Tez No: 703490
  2. Yazar: GÜLER ÖZGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEDİHA GÖNENÇ ORTAKÖYLÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: BACTEC, MTD, tüberküloz lenfadenit, BACTEC, MTD, tuberculous lymphadenitis
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Yedikule Göğüs Hastalıkları Ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Tüberküloz Lenfadenitte Amplified Mycobacterium tuberculosis Direct Test (MTD)'nin Tanı Değeri Son yıllarda tüberküloz olgularındaki artış nedeniyle hızlı tanı koyma ve tedavi başlama büyük önem kazanmıştır. Çalışmamızda mediastinoskopi ile elde edilen mediastinal lenfadenopati materyallerine BACTEC ve MTD (Gen probe amplified mycobacterium direct test) uygulandı.Materyaller M.tuberculosis yönünden araştırılıp ve bu tekniklerin tanıya katkısı araştırtırıldı.Çalışmaya mediastinoskopi uygulanan 18'i kadın 15'i erkek olmak üzere toplam 33 hasta alındı. Hastaların 11 tanesi tüberküloz lenfadenit, 22 tanesi tüberküloz dışı hastalığı olan olgulardı (9'u sarkoidoz, 7'si squamöz hücreli karsinom, 3'ü küçük hücre dışı karsinom, 2'si adenokarsinom, 1'i anaplastik epitelyal karsinom). Mediastinoskopi ile alınan lenfadenopati biopsi örnekleri EZN ile boyanarak mikroskopda incelendi ve BACTEC yöntemi ile kültür edildi, bu örneklere aynı zamanda MTD testi uygulandı. Tüberküloz ile kontrol grubu olgularında RLU (relatif light units) değerleri arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark saptandı (p< 0.05). Tüberküloz lenfadenitli 11 olgunun 3'ünde MTD testi pozitif bulundu, 1 olguda BACTEC'de üreme saptandı.Kontrol grubundaki 22 hastanın tümünde MTD testi ve BACTEC negatifdi. Her iki grupda da EZN ile boyanma negatifdi.Çalışmamızda MTD test sensitivitesi %27.2, spesifitesi %100, pozitif prediktif değer %100, negatif prediktif değer %73.3, toplam tanı değeri %75.7 bulundu. MTD test bir günde sonuç alınabilen hızlı bir tanı yöntemi olmasına rağmen maliyetinin yüksek olması dezavantajıdır. Standart mikrobiyolojik analizlerin yerini almaktan çok onları tamamlayıcı olarak kullanılması önerilir.
Özet (Çeviri)
Diagnostic Value of Amplified Mycobacterium Tuberculosis Direct Test (MTD) identifying Tuberculosis Lymphadenitis The fast diagnosis and treatment of tuberculosis had more importance owing to increased frequency of the disease. In our study, BACTEC and MTD (amplified mycobacterium direct test) were applied to mediastinal lymphadenopathy materials obtained by mediastinoscopy. The materials were searched for the precence of mycobacterium tuberculosis and the contribution of these techniques to the diagnosis was investigated. A total of 33 patients, 18 female and 15 male, who underwent mediastinoscopy were included in the study. 11 of the patients were tuberculous lymphadenitis and 22 were patients with non-tuberculous disease (9 sarcoidosis, 7 squamous cell carcinoma, 3 non-small cell carcinoma, 2 adenocarcinoma, 1 anaplastic epithelial carcinoma). were stained with The Ehrlich-Ziehl-Neelsen (EZN) stained parafin embeded lympadenectomy specimens sections were examined under the microscope, and cultured with the BACTEC method. MTD test was also applied to these specimens. A statistically significant difference was found between RLU (relative light units) values in tuberculosis and control group cases (p< 0.05). MTD test was positive in 3 of 11 cases with tuberculous lymphadenitis.The bacillus duplication was detected in BACTEC in 1 case. MTD test and BACTEC were negative in the control group. Staining with EZN was negative in both groups. In our study, MTD test sensitivity was 27.2%, specificity was 100%, positive predictive value was 100%, negative predictive value was 73.3%, and total diagnostic value was 75.7%. Although the MTD test is a rapid diagnostic method that can provide results in a day, its too expensive. So It is recommended that it can be used as an assortment tecnique with standard microbiological analyzes rather than a basic one.