Cezayir aydınının din ve toplum anlayışı
Algerian intellectual's conception of religion and society
  1. Tez No: 703636
  2. Yazar: YOUCEF SAMAH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EJDER OKUMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Cezayir, Aydın, Din, Toplum, Algeria, Intellectual, Religion, Society
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: İslami Araştırmalar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Aydınlar toplumun en önemli kültürel ve entelektüel unsurlarıdır. Toplumu doğru yola yönlendiren, yanlışı açıklayan ve toplumsal kriz anlarında topluma çözüm verenler onlardır. Başka bir ifadeyle, toplum için Aydınlar, insan için su gibidir, insanlar onlara her zaman ihtiyaç duyarlar ve yokluğunda ölürler. Bu bağlamda aydınlanma her toplumda aynı değildir ve her toplumun kendi aydınlanması vardır. Cezayir aydınlanma söyleminin özellikleri, Cezayir ulusal tarihindeki mücadele aşamasında ortaya çıkmaya başladı. Başlangıcını Cezayir devletinin kurucusu olan Prens Abdülkadir'in (1808-1883) liderliği döneminde belirleyebileceğimiz Cezayir aydınlanma hareketi, takdiri hak eden çok önemli fikirlere ulaşmıştır. Cezayir aydınlarının çabaları, Cezayir toplumunda olumsuz bir değişim oluşturmaya ve onu dininden, kimliğinden ve kökeninden uzaklaştırmaya yönelik birçok girişimin engellenmesinde önemli etkilere sahiptir. Bunun yanı sıra Cezayir aydınları din ve toplum ile ilgili yeni fikirler getirmişlerdir. Buna dayanarak“Cezayir Aydınının Din ve Toplum Anlayışı”adı verilen bu çalışma, onların fikirlerini tartışmayı ve yakından tanımayı hedeflemektedir. Araştırma, yirminci yüzyılda yaşamış en önde gelen on Cezayir aydınının, din ve Cezayir toplumu ilişkisindeki etkilerini mercek altına almaktadır.
Özet (Çeviri)
Intellectuals are the most important cultural and intellectual element of society. It is they who guide him to the right path, explain the wrong and give him a solution when there is a crisis. In other words, the Enlightened for society are like water for people, they always need it, they die without it. In this context, enlightenment is not the same in every society, each society has its own enlightenment. Features of the Algerian enlightenment discourse began to emerge at the stage of struggle in Algerian national history. The Algerian enlightenment movement, whose beginning can be identified during the leadership of the prince Abdulkadir (1808-1883), the founder of the Algerian state, reached very important ideas that deserve appreciation. The efforts of Algerian intellectuals have contributed much to preventing many attempts to create negative change in Algerian society and to distance it from its religion, identity and origin. In addition, Algerian intellectuals brought new ideas about religion and society. Based on this, this study, which we named“Algerian Intellectua's Conception of Religion and Society”, has come to discuss their ideas and get to know them closely. Our research focuses on highlighting the most important attitudes of the ten most prominent Algerian intellectuals of the twentieth century on the most important issues of religion and Algerian society.