Yerelde toplumsal cinsiyete duyarlı program bütçeleme: Berlin örneği ve Türkiye büyükşehir belediyeleri için bir uygulama önerisi
Local gender sensitive program budgeting: Berlin case and a recommendation model for Turkish metropolitan municipalities
  1. Tez No: 703637
  2. Yazar: REYHAN KARABABA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI HAKAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Maliye, Public Administration, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği, Yerelde Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme, Program Bütçeleme, Çocuk Bakım Hizmetleri, Cinsiyete Duyarlı Kentsel Planlama, Gender Inequality, Local Gender-Sensitive Budgeting, Program Budgeting, Childcare Facilities, Gender-Sensitive Urban Planning
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 307
Özet
Bu çalışmanın amacı Türkiye'de yerel yönetimlerin en önemli aktörü olan Büyükşehir Belediyeleri için“Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme”(TCDB) perspektifini benimseyen bir program bütçeleme önerisinin geliştirilmesidir. Bu doğrultuda çalışmada belediyelerde orta vadeli harcama planını, stratejik planlamayı ve performans yönetimi düşüncesini temel alan yeni bir program bütçeleme anlayışı ile toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin aşılabileceği tezi incelenmiştir. Berlin'de hizmet üretim bütçesi (Produkt Haushalt) bahsi geçen tüm unsurları içermektedir ve TCDB ile program bütçeleme anlayışı başarılı bir şekilde bütçe sisteminde birleştirilmektedir. Bu nedenle“Türkiye Büyükşehir Belediyeleri İçin Uygulama Önerisinde”Berlin örneğinden esinlenilmiştir. Türkiye'nin idari yapısı ile uyumlu olarak ve Berlin'deki başarılı uygulamalardan faydalanılarak geliştirilen yerelde toplumsal cinsiyete duyarlı program bütçeleme model önerisi kuramsal tartışmalarla belirlenen iki cinsiyet eşitsizliği alanı üzerinden somutlaştırılmıştır. Başka bir ifadeyle bakım yükündeki ve kentsel mekânlardan faydalanmadaki cinsiyet eşitsizlikleri, çocuk gündüz bakımevlerinin geliştirilmesi ve toplumsal cinsiyete duyarlı kentsel planlama olarak bütçe programlarında çözüm alanlarına dönüştürülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to develop“Gender-Sensitive Program Budgeting”recommendation model for Turkish Metropolitan Municipalities, which are the most important actor in local governments. Accordingly, the thesis examines that gender inequality can be overcome by a new program budgeting approach based on medium-term expenditure plans, strategic planning, and performance management instruments. The Berlin product budget process (Produkthaushalt) includes all these instruments and gender-sensitive budgeting and program approach are also successfully combined in this budget system. Hence,“The Recommendation Model for Turkish Metropolitan Municipalities”is inspired by the Berlin budget system. The recommendation model for local gender-sensitive program budgeting which is compatible with Turkey's administrative structure and developed by taking advantage of successful practices in Berlin is embodied through two inequality areas that have been determined by theoretical discussion. In other words, gender inequalities in care burden and utilizing urban spaces have been turned into solution areas through budget programs of the development of childcare facilities and gender-sensitive urban planning.