Edebiyat müze kütüphanelerinin toplumsal rolü ve müze malzemesinin nitelenmesi üzerine bir değerlendirme
An assessment on the social role of literature museum libraries and the qualification of museum materials
- Tez No: 703656
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN ANAMERİÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
- Anahtar Kelimeler: Müze kütüphaneleri, müze kütüphanelerinin toplumsal rolü, müze malzemesinin nitelenmesi, edebiyat müze kütüphanesi, Museum libraries, social role of museum libraries, qualification of museum material, literature museum library
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Kültür ve medeniyet değerlerinin gelecek nesillere aktarılması noktasında edebiyat önemli bir role sahiptir. Bu bağlamda Kültür ve Turizm Bakanlığı yeni bir yaklaşımla edebiyatın bu rolünü işlevsel hale getirmek için yedi bölgemizde“Edebiyat Müze Kütüphaneleri”oluşturmaya başlamıştır. Kütüphaneler kuruldukları bölgede, yaşamış en önemli edebiyatçılardan birinin ismiyle açılmakta ve bölgenin sosyal ve kültürel etkinliklerine önemli katkılar sunmaktadır. Edebiyat müze kütüphaneleri hem mekânsal özellikleri hem de tematik kütüphane olmaları nedeniyle ayrı bir öneme sahiptir. Dermelerinde kitaplar, yazmalar, dergiler bulunmakla birlikte müze kısmında ise fotoğraflar, resimler, yazarlara ait özel eşyalar ve kostümler ziyaretçilerine sunulmaktadır. Bu çalışmada; müze ve kütüphane kavramı ayrı ayrı ele alındıktan sonra, müze kütüphaneleri kavramı bütüncül bir bakış açısıyla anlaşılmaya çalışılmıştır. Müze kütüphanelerinin toplumsal rolüne vurgu yapılarak, edebiyat müze kütüphaneleri ile yapılan mülakatlar sonucunda edebiyat müze kütüphanelerinin mevcut yapıları ortaya konmuştur. Edebiyat müze kütüphanelerinin halk kütüphanelerinden farkı ortaya konulmuş ve mevzuatı hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca edebiyat müze kütüphanelerinin müze malzemelerinin nitelenmesi üzerine değerlendirmelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Literature has an important role in transferring cultural and civilizational values to future generations. For this reason, the Ministry of Culture and Tourism has started to establish“Literature Museum Libraries”in the seven regions in order to make this role of literature functional with a new approach. The libraries are opened with the name of one of the most important literary figures who lived in the region, where they were established, and make important contributions to the social and cultural activities of the regions. Literature museum libraries have particular importance because of their thematic structures and spatial characteristics. In addition to books, manuscripts and magazines in their compilations, photographs, pictures, special items and costumes belonging to the authors are presented to the visitors in the museum sections. In this study, after discussing the concepts of museum and library separately, the concept of museum libraries is tried to be understood with a holistic perspective. Emphasizing the social role of museum libraries, it is presented their current structures as a result of the interviews with the officials of these literature museum libraries. The difference between literature and public libraries was revealed and also, information on their legislations was given. In addition, some evaluations were made on the qualification of the museum materials of the literature museum libraries.