Cumhuriyet modernleşmesinin Afyon kenti İstasyon Caddesi üzerinden okunması
Reading the modernization of the Republic on Afyon city Station Avenue
- Tez No: 703710
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEZİH RECEP AYSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: İstasyon Caddesi, Demiryolu, Afyon Kenti, Cumhuriyet Dönemi, Station Street, Railway, Afyon City, Republican Era
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bina Bilgisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Türkiye Cumhuriyeti ilk yıllarında gerçekleştirmek istediği hedeflerinin mekânsal izlerini oluşturmak suretiyle Anadolu kentlerini hedef alan bir modernleşme sürecine girmiştir. Bu çalışma ile demiryolunun ulaştığı Anadolu kentleri özelinde Afyonda Cumhuriyet Modernleşmesi nasıl olmuştur sorusuna cevap aranmaya çalışılmıştır. Bu çalışma 4 bölümden oluşmaktadır. Çalışma; amaç-kapsam-yöntemi anlatan bir bölüm, Cumhuriyet İdeolojisinin kentlerdeki izlerini anlatan bir bölüm, Afyonu ve modernleşme politikalarını anlatan bir bölüm ve son olarak İstasyon Caddesini anlatan bir bölüm içermektedir. Bu çalışma amac, kapsam ve yöntem içerikleri ile başlamaktadır. Neden bu çalışma yapıldı ve yapılırken hangi yollar izlendi soruları yanıtlanmıştır. Cumhuriyet Dönemi Türkiye'si ve Cumhuriyet ideolojisinin kentlerdeki fiziki izlerinin anlatılması ile devam etmiştir. Dönemin düşünce yapısının mekânsal karşılıkları başta Ankara kenti olmak üzere Türkiye kentleri üzerinden aktarılmıştır. Cumhuriyetin düşünce yapısının karşılığı olan açık ve kapalı alanlar örneklerle açıklanmıştır. Cumhuriyet düşüncesinin temsil mekanlarının anlatılmasından sonra Afyon kenti ve ülke genelinde hakim olan Cumhuriyet'in Modernleşme Politikalarının Afyondaki izleri anlatılmıştır. Afyon kentinin ilk yerleşim yerinden Cumhuriyet dönemine kadar ki gelişimi haritalar ve görseller aracılığıyla aktarılmaya çalışılmıştır. Cumhuriyet dönemi gelişimi de haritalar ve planlar aracılığıyla anlatılmaya çalışılmıştır. Son bölümde yani tezin ana bölümünde ise İstasyon Caddesi ölçeğinde Cumhuriyet Döneminin Afyon'u anlatılmıştır. Cadde üzerindeki yapılarla dönemin düşünce yapısı aktarılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Republic of Turkey entered a modernization process targeting Anatolian cities by creating the spatial traces of the goals it wanted to achieve in its early years. With this study, it has been tried to find an answer to the question of how the modernization of the Republic was in Afyon, especially in the Anatolian cities reached by the railway. This study consists of 4 parts. Study; It includes a section on purpose-scope-method, a section on the traces of the Republican Ideology in cities, a section on Afyon and its modernization policies, and finally a section on Station Street. This study starts with purpose, scope and method contents. The questions why this study was carried out and which ways were followed were answered. It continued with the explanation of the Republic Period Turkey and the physical traces of the Republican ideology in the cities. The spatial equivalents of the mentality of the period were conveyed through the cities of Turkey, especially the city of Ankara. Open and closed areas, which are the equivalent of the thinking of the republic, are explained with examples. After the representation of the Republican thought, the city of Afyon and the traces of the Republic's Modernization Policies in Afyon are explained. The development of the city of Afyon from the first settlement to the Republican period has been tried to be conveyed through maps and visuals. The development of the Republican period has also been tried to be explained through maps and plans. In the last part, that is, in the main part of the thesis, Afyon of the Republic Period is explained on the scale of Station Street. With the buildings on the street, the mentality of the period was tried to be conveyed.