Source term analysis of a light water nuclear reactor
  1. Tez No: 7038
  2. Yazar: KEMAL TOPTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ORHON YEŞİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: nükleer güç santralı kazası, kaynak terimi analizi, aerosol davranışları, atmosferik saçılma. 6250505 -vi, nuclear power plant accident, source term analysis, aerosol processes, atmospheric dispersion. 6250505 -iv
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
HAFİF SULU BÎR NÜKLEER REAKTÖRÜN KAYNAK TERİMİ ANALİZİ TOPTAŞ,. Kemal Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü Nükleer Mühendislik Programı, Yüksek Lisans Tezi Tez Yöneticisi t Prof.DX. Orhan YESİN 117 sayfa, Eylül 1989 ÖZET Bu çalışma ciddi bir nükleer kazasından sonra f izypn ürünlerinin açığa çıkması ve. çevreye yayılmalarına etki eden çeşitli faktörleri konu almaktadır, ilk önce, buharla şabilen f izyon ürünlerinin açığa çıkması, meydana gelen aerosol taneciklerinin davranış ve özellikleri, reaktör içerisinde bulunan suyun etkileri ve eriyen reaktör kalbi- nin tabandaki beton ile etkileşimi sonucu meydana gelen reaksiyonların etkileri detaylı bir şekilde incelendikten sonra f izypn ürünlerinin yeraltı suları vasıtasıyla çev reye yayılmasını bulmada kullanılan matematiksel bir mo delin tanıtımı yapılmıştır. Daha sonra, reaktörden dışarı kaçan radyoaktif bulutun atmosferde yayılmasına etki eden, ilk çıkış yüksekliği, çevredeki binalar tarafından engel lenmesi, atmosferik difüzyon, çökelme yolları ve yayınım -v-süresi gibi faktörler detaylı bir şekilde incelenmiş ve Çernobil nükleer reaktör kazası gözönüne alınarak kaza es nasında rüzgar yönünde olduğu bilinen çok uzak bir noktada bazı önemli radyoizotopların yer seviyesindeki hava kon santrasyonları“Gaussian Plume Diffusion Model”'i vasıta sıyla hesaplanmış ve sonuçlar ölçülen değerler ile karşı laştırılmış tır.
Özet (Çeviri)
SOURCE TERM ANALYSIS OF A LIGHT WATER NUCLEAR REACTOR TOPTAS, Kemal Faculty of Engineering Department of Mechanical Engineering Nuclear Engineering Program, M.S. Thesis Supervisor: Prof. Dr. Orhan YEStN 117 pages, September 1989 ABSTRACT This study considers the various phenomena affecting fission product release and dispersion from a severe nuclear power plant accident to the environment. It begins with a detailed treatment of the release characteristics of volatile fission and activation products, behaviour of resulting aerosol particles, aerosol processes, the role of water inside the reactor containment and effects of the core melt-concrete interactions; the dispersion of fission products in soil is then considered by demonstrating a mathematical model to estimate the transport of radionuclides in groundwater. There is then also a detailed treatment of the behaviour of the effluent in the atmosphere including effective height of release, building entrainment, meteorological dispersion, mechanisms for ground deposition -iii-and the effects of the duration of release. Finally by taking into account the Chernobyl nuclear power plant accident', air concentrations of some critical radionuclides are estimated by means of Gaussian diffusion model, at a long distance downwind from the accident site, and the estimated values are compared with the measured ones.