Türkiye'de Afgan sığınmacı olmak: Medyadan ve sahadan yansımalar
Being an Afghan asylum seeker in Turkey: Reflections from the media and field
- Tez No: 703814
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ GÖKTUNA YAYLACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Zorunlu göç, Afgan, şartlı mülteci, sığınmacı, medya söylemi, Forced migration, Afghan, conditional refugee, asylum seeker, media discourse
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu araştırma, Türkiye' de zorunlu göç ve entegrasyon yazınında genel olarak daha az görünür olan Afgan sığınmacılar üzerine odaklanmıştır. Türkiye' de yıllardır varlığını sürdüren ve en büyük ikinci sığınmacı grubunu oluşturan Afgan sığınmacılar, kitlesel bir göçü temsil etmediklerinden 2016 tarihindeki AB ve Türkiye sınır gerilimine kadar genellikle göç yazınında ihmal edilmişlerdir. Ancak bu tarihten sonra, ikinci büyük sığınmacı grubu olması, göç deneyimleri, uyum ve entegrasyon süreçleri üzerine çalışmalar ivme kazanmaya başlamıştır. Bu araştırmada temel amaç Afgan sığınmacıların medya temsilleri, Afgan sığınmacıların bu temsiller hakkındaki görüşleri, göç deneyimleri ve Türkiye'deki diğer göçmenlere ilişkin görüşleri çerçevesinde Türkiye'de Afgan sığınmacı olmanın anlamının derinlemesine analiz edilmesidir. Nitel araştırma yöntemleri ile desenlenen araştırmada çalışma grubunda üç gazete belirlenerek eleştirel söylem analizine göre değerlendirilmiş ve uzun yıllardır sığınmacılara ev sahipliği yapan uydu kentlerden Konya ilinde 28 Afgan sığınmacı ile derinlemesine görüşme yapılmıştır. Araştırma sonucunda Afgan sığınmacıların haberlerde olumsuz temsiller üzerinden sunulduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bulgulara göre katılımcıların kimlik edinim süreçlerinde ise göç deneyimleri, toplumsal ve mesleki statü, toplumsal cinsiyet, etnik kökene dair hiyerarşik düzen ve sosyal ağlar gibi unsurlar önemli rol oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
This research focused on Afghan asylum seekers, who are generally less visible in the forced migration and integration literature in Turkey. Afghans, who have existed in Turkey for years and constitute the second largest refugee group, have generally been neglected in the migration literature until the EU and Turkey border tensions in 2016, since they do not represent a mass migration. However, after this date, studies on being the second largest refugee group, migration experiences, and integration and integration processes started to gain momentum. The main purpose of this research is to analyze the meaning of being an Afghan asylum seeker in Turkey within the framework of media representations of Afghan refugees, their views on these representations, their migration experiences and their views on other immigrants in Turkey. In the study, which was designed with qualitative research methods, three newspapers were determined in the study group and evaluated according to critical discourse analysis, and in-depth interviews were conducted with 28 Afghan asylum seekers in Konya, a satellite city that has been hosting refugees for many years. As a result of the research, it is concluded that Afghan refugees are presented through negative representations in the news. According to the findings ın the identity acquisition process of the participants, factors such as migration experiences, social and occupational status, gender, hierarchical order regarding ethnicity and social networks play an important role.