Çağdaş Türk resminde bale teması
Ballet theme in contemporary Turkish painting
  1. Tez No: 704149
  2. Yazar: ŞENGÜL ELEYDA BÜYÜKYILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET DALKIRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bale ve Dans, Güzel Sanatlar, Ballet and Dance, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Bale, Dans, Türk Resmi, Ballet, Dance, Turkish Painting
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bale, belli figürlere ve adımlara dayanan dans ve müzik içerikli bir gösteri türüdür. İlk olarak Rönesans döneminde ortaya çıkmış ve dünya genelinde yayılarak birçok dansı etkilemiştir. Bale, dünya toplumlarına ait dans çeşitleri içerisinde estetiğin, güzelliğin ve duyuların dışavurumunu vücudun hareketlerini ön plana çıkartarak vermesi ile diğerlerinden ayrılmaktadır. Günümüzde küreselleşmenin etkisi ile belirli bir sanat dalına takılmaktan çok, farklı sanat dallarını sentez yapmak ön plana çıkmıştır. Bu bağlamda birçok sanat dalı melezleşme eğilimi göstermiş ve giderek özünden uzaklaşmıştır. Ancak kültür ve sanatta erozyona uğramamanın yolu öze sahip çıkmaktadır. Bu açıdan bale XIV. XV. yy'dan itibaren özüne sadık kalmış bir dans türüdür ve günümüzde ilk ortaya çıktığı Batı dünyası dışında da birçok kültürde özüne paralel bir yaklaşımla kendisini göstermektedir. Bale sanatı, sanatçılar tarafından benimsenmiş ve resim sanatı içerisinde konu olarak 1929 yılından itibaren yer almaya başlamıştır. Bu bağlamda bale temasının işlendiği resimler üzerine bir araştırma yaparak konuyu incelemek amaç edinilmektedir. Araştırma sürecinde Bale temalı resimler üzerine bir araştırma yapılmadığı görülmüş, bu nedenle yapılan bu çalışmanın ilgili literatüre katkı sağlanması amaçlanmıştır. Genel tarama modelinin esas alındığı araştırmada nitel araştırma yöntem ve teknikleri kullanılmıştır. Nitel verileri toplamak için“doküman incelemesi ve görüşme”yönteminden yararlanılmıştır. Görüşmelerde veri toplama aracı olarak, telefon ve mail kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ballet is a type of performance with dance and music content based on certain performances and teaching. It was influenced by many dances that first emerged from the Renaissance and became widespread in the world. The bales are taken from the dances belonging to their society from the world. Today, with the content of globalization, synthesizing different branches of art will come to the fore rather than sticking to a particular branch of art. This branch of art makes use of hybridization and has moved away from its essence. However, the way not to be eroded in culture and art is what they have. This white bale XIV. XV. It is told with a dance genre that has remained faithful to itself from the 19th century and a country parallel to its essence in culture, apart from its first outing. The art of ballet was read by the works and started to be taken as part of the art of painting since 1929. In this context, it is aimed to research and research on the paintings in which ballet is processed. In the research, it was seen that there was no research on the ballet drawings, and it is aimed to make improvements regarding the ones made on this subject. The fundamental examination and qualitative research method of the general screening model was used. The“document review and interview”method was used for qualitative collection. Telephone and e-mail were used as data collection tools in the interviews.