1519-1560 yılları arasında Malatya'nın Pütürge ve Doğanyol ilçelerinin (Şûre-ili ve Asnu-ili nahiyeleri) sosyal ve iktisadi tarihi
Social and economic history of Pütürge and Doğanyol districts of Malatya (Şûre-ili and Asnu-ili sub-districts) between 1519-1560
- Tez No: 704369
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Asnu-ili, Şûre-ili, Şiro, Claudias, Keferdiz, İmron, Doğanyol, Pütürge, Malatya, Asnu-ili, Şûre-ili, Şiro, Claudias, Keferdiz, İmron, Doğanyol, Pütürge, Malatya
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 260
Özet
XVI. yüzyılda Malatya'nın Osmanlı idari sisteminde sancağa dönüştürülmesinin ardından bu sancak dâhilinde teşkil edilen Şûre-ili ve Asnu-ili nahiyeleri kazaî yönden Kâhta kazasına bağlı idari birimlerdir. Günümüzde Malatya'nın Doğanyol ve Pütürürge ilçe sınırlari içinde kalan mezkûr nahiyelere bağlı köy ve mezralar bu tezin konusunu oluşturmaktadır. 1519-1560 yıllarıyla sınırlandırılan bu çalışma, incelenen tahrir defterlerinden elde edilen veriler ışığında söz konusu nahiyelerinin demografik, iktisadi ve sosyal yapısını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda Malatya ve çevresinde Osmanlı hâkimiyetine kadar gerçekleşen tarihî süreç kısaca ele alındıktan sonra Osmanlı Devleti'nin Şûre-ili ve Asnu-ili nahiyelerinde tatbik etmiş olduğu toprak düzeni, köylerin demografik, iktisadi ve sosyal durumu kronolojik bir bütünlük içinde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In the 16th century after Malatya was transformed into a sanjak in the Ottoman administrative system, Şûre-ili and Asnu-ili townships, which were established within this sanjak are administrative units affiliated to the Kâhta district in terms of jurisdiction. Today, the villages and hamlets of the aforementioned sub-districts within the borders of Doğanyol and Pütürge districts of Malatya constitute the subject of this thesis. This study, which is limited to the years 1519-1560, aims to reveal the demographic, economic and social structure of the mentioned sub-districts in the light of the data obtained from the examined land registry books. In accordance with this purpose, after the historical process that took place in Malatya and its surroundings until the Ottoman domination was discussed, the soil order applied by the Ottoman Empire in the townships of Şûre-ili and Asnu-ili, the demographic, economic and social situation of the villages were discussed in chronological integrity.