Isıl işlem görmüş solucan gübresi ve çiftlik gübresi ile mineral gübre uygulamalarının, domateste besin elementi alımı, biyomas ağırlığı ve topraklarda bazı mikrobiyal aktivitelere etkisi
Effects of heat treated vermicompost and farm manure applicaion with mineral fertilizer on nutrient intake, biomass weight in tomato and some microbial activities in soils
- Tez No: 704624
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Vermicompost, Vermicast, farm manure, soil microbial activity, tomato
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu araştırma ile, ısıl işlem görmüş ve görmemiş solucan gübresi (vermicompost) (SG1-SG2) ile çiftlik gübresi (ÇG) uygulamalarının, domateste besin elementi alımı, bitki biyomas ağırlıklarına ve kök bölgesi topraklarda bazı mikrobiyal aktivitelerle kimyasal özelliklere etkileri belirlenmiştir. İklim odası koşullarında yürütülen bu araştırmada, 6 aylık (SG1) ve 24 aylık (SG2) kompostlama sürecinden geçmiş (Vermicast) 2 ayrı solucan gübresi kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre ısıl işlemden olumsuz yönde etkilenmiş olan parametreler sırasıyla, EC, kök +kök üstü biyamas ağırlığı, P, K, Fe ve Cu içerikleri olup, ısıl işlem uygulamaları ile artışlar sağlayan parametreler ise CO2, DHA, MBC, N, Zn ve Mn olarak belirlenmiştir. Araştırmanın genel sonuçlarına göre ısıl işlem uygulamasının neden olduğu bazı önemli farklılıklarının yanında gerekli olmadığı sürece uygulanmasının doğru olmayacağı kanısına varılmıştır. Isıl işlem uygulamasının etkilerinin organik materyallerin cinsine, ayrışma düzeylerine göre ve uygulanma dozlarına göre farklı etkilerinin olduğu belirlenmiştir. Vermicompost ve vermicast gibi ayrışma düzeyleri çiftlik gübresi ve diğer organik materyallerden daha ileri olan materyallerin bitki besin elementi sağlama potansiyelleri daha hızlı olurken, topraklardaki diğer düzenleyici fonksiyonları daha geri kalabilmektedir. Bu durum ısıl işlem uygulamaları ile daha da hızlanmakta ve toprak organik maddesinin kalıcılığını azaltmaktadır. Yapılan bu araştırma sonuçlarına göre kullanılan organik materyallerin topraklara uygulanma öneri sırasının, çiftlik gübresi, Vermicompost ve vermicast olarak belirlenmesi uygun bulunmuştur. 2020, 55 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS of HEAT TREATED VERMICOMPOST and FARM MANURE APPLICAION with MINERAL FERTILIZER on NUTRIENT INTAKE, BIOMASS WEIGHT in TOMATO and SOME MICROBIAL ACTIVITIES in SOILS In this study, the effects of heat treated and untreated worm manure (SG1-SG2) and farm manure (WG) applications on nutrient uptake in tomatoes, plant biomass weights and some microbial activities and chemical properties in root zone soils were determined. In this research carried out under climate chamber conditions, 2 separate worm manure that went through 6-month (SG1) and 24-month (SG2) composting process (vermicast) was used. According to the results of the research, it was determined, the parameters negatively affected by the heat treatment are EC, root + root bias weight, P, K, Fe and Cu contents, respectively, while the parameters that provide increases with heat treatment applications are CO2, DHA, MBC, N, Zn and Mn. According to the general results of the study, besides some important differences caused by the heat treatment application, it was concluded that it would not be correct to apply it unless necessary. It has been determined that the effects of heat treatment application have different effects according to the type of organic materials, their decomposition levels and the application doses. Materials such as vermicompost and vermicast with higher levels of decomposition than farm manure and other organic materials have a faster potential to provide plant nutrients, while other regulatory and promoting functions in soils are less. This situation is accelerated by heat treatment applications and reduces the permanence of soil organic matter. According to the results of this research, it was found appropriate to determine the order of application of organic materials used to the soil, as farm manure, vermicompost and vermicast. 2020, 55 pages