İvesi koyunlarında farklı vücut özellikleri ile verim özellikleri arasındaki ilişkiler
Relationships between different body characteristics and yield characteristics in awassi sheep
- Tez No: 704644
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Canlı ağırlık, vücut ölçüleri, süt, besi
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalışma değişik vücut ölçü ve tartıları ile besi ve laktasyon özellikleri arasındaki ilişkilerin araştırılması amacı ile Kilis ilinde yetiştirilen İvesi koyunları ile yürütülmüştür. Çalışmanın hayvan materyalini 100 baş İvesi koyunu ve bunlardan doğan kuzular oluşturmuştur. Çalışmada İvesi koyunları için %11 ikizlik oranı belirlenmiştir. Bu koyunlardan elde edilen kuzular entansif beside 241.0 ± 9.83 g/güncanlı ağırlık kazanmışlardır. Pazarlanabilir süt verimleri ise ortalama 76.63 ± 3.608 litre olarak belirlenmiştir. Çalışmada koyunların canlı ağırlıkları ile değişik vücut özellikleri arasında pozitif ve önemli ilişkiler belirlenmiştir. Pazarlanabilir süt verimi ile incelenen vücut ölçüleri arasında ise herhangi bir ilişki belirlenememiştir. Bununla birlikte pazarlanabilir süt verimi ile meme başı uzunluğu, meme başı çapı ve meme genişliği arasında pozitif ve önemli (P < 0.01) ilişkiler olduğu tespit edilmiştir. 2021, 43 sayfa
Özet (Çeviri)
This study was carried out with Awassi sheep bred in Kilis province with the aim of investigating the relationships between different body sizes and weights, and fattening and lactation characteristics. The animal material of the study consisted of 100 head of Awassi sheep and their lambs. In the study, twinning rate was determined as 11% for Awassi sheep. Lambs obtained from these sheep gained 241.0 ± 9.83 g/day live weight in intensive fattening. Marketable milk yields were determined as 76.63 ± 3.608 liters on average. In the study, positive and significant relationships were determined between live weights of sheep and different body characteristics. No relationships were found between marketable milk yield and body measurements.