PET/BT incelemede kolonda tesadüfen tespit edilen poliplerin SUVmax değeri ile histolojik tipi ve displazi derecesi arasındaki ilişki
The association between SUVmax values and histological types and dysplasia grades of incidentally detected colon polyps in PET/CT examination
- Tez No: 704645
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METE AKIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Gastroenterology, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kolorektal polipler, pozitron emisyon tomografisi, SUVmax, displazi, Colorectal polyps, positron emission tomography, SUVmax, dysplasia
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
PET/BT incelemede tesadüfen tespit edilen kolon poliplerinin SUVmax değerleri ile histolojik tipleri ve displazi dereceleri arasındaki ilişki Giriş ve amaç: Pozitron emisyon tomografisi (PET), esas olarak iyi huylu ve kötü huylu lezyonları ayırt etmek ve neoplazmaları maksimum standardize edilmiş alım değerlerine (SUVmax) göre evrelemek ve izlemek için kullanılan bir görüntüleme yöntemidir. Bu çalışmada kolorektal poliplerin SUVmax değerleri ile histolojik tipi ve displazi derecesi arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Bu çalışmada Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde ocak 2015 yılı ile aralık 2020 yılı arasında farklı endikasyonlarla yapılan PET incelemesinde kolon tutulumu olan ve kolonoskopi yapılan hastalar retrospektif olarak değerlendirilmiş ve kolonoskopide polipi olan ve polipektomi yapılan 125 hasta dahil edilmiştir. PET incelemesinde belirlenen SUVmax değerleri ile poliplerin histolojik tipleri ile displazi derecesi arasındaki ilişki araştırılmıştır. Çalışmada istatiksel anlamlılık düzeyi 0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların yaş ortalaması 67,2 ± 11,86/yıl, 90 'ı (%72) erkek cinsiyet olarak tespit edilmiştir. Poliplerin 36'sı (% 28,8) tübüler, 34'ü (% 27,2) tubulovillöz, 39'u (% 31,2) villöz adenom olarak tespit edilmiştir. Polip tipine göre ortalama SUVmax değerleri arasında anlamlı farklılık olduğu, villöz adenomların daha yüksek SUVmax değerine sahip olduğu tespit edilmiştir (p=0,004). Poliplerin 35'inde (%52 ) düşük , 44 'ünde (%35,2 ) yüksek derece displazi izlenmiştir. Displazi derecesine göre de ortalama SUVmax değerleri arasında anlamlı farklılık olduğu yüksek derece displazili lezyonların daha yüksek SUVmax değerine sahip olduğu tespit edilmiştir (p=0,002). Yine lezyon boyutu arttıkça ortalama SUVmax değerinin anlamlı olarak arttığı gözlenmiştir (p=0,001). Kolonoskopi sırasında ek olarak saptanan ancak PET'de tutulum yapmamış olan lezyonlar PET'de tutulum yapan polipler ile karşılaştırıldığında bu lezyonların tutulum olanlara göre anlamlı olarak daha küçük boyutlarda olduğu (p=0,001), daha çok tübüler adenom histolojisine sahip olup villöz adenomun daha az oranda görüldüğü (p=0,001) ve yine bu lezyonlarda PET'de tutulum olanlara oranla daha az yüksek derece displazi görüldüğü tespit edilmiştir (p=0,001) Sonuç: PET'de tesadüfen saptanan kolorektal poliplerin SUVmax değerleri histolojik tipini ve displazi derecesini tahmin edebilir. Villöz histoloji ve şiddetli displazi, daha yüksek SUVmax değerleri ile ilişkilidir.
Özet (Çeviri)
The association between SUVmax values and histological types and dysplasia grades of incidentally detected colon polyps in PET/CT examination Introduction and objective: Positron emission tomography (PET) is an imaging method mainly used to differentiate benign and malignant lesions and to stage and monitor neoplasms according to their maximum standardized uptake values (SUVmax). In this study, it was aimed to investigate the relationship between SUVmax values of colorectal polyps with histological type and degree of dysplasia. Material and Method: In this study, patients with colon involvement in PET examination performed for different indications in Akdeniz University Hospital between January 2015 and December 2020 were evaluated retrospectively and 125 patients who were found to have polyps in colonoscopy and underwent polypectomy or biopsy were included in the study. The relationship between the SUVmax values determined in PET examination and the histological types of polyps and the degree of dysplasia were investigated. In the study, the statistical significance level was accepted as 0.05. Results: The mean age of the patients was 67.2 ± 11.86 / year and 90 (72%) of the patients was male. male (28%). Thirty-six (28.8%) of the polyps were tubular, 34 (27.2%) were tubulovillous, and 39 (31.2%) were villous adenomas. It was determined that there was a significant difference between the mean SUVmax values according to the polyp type, and villous adenomas had higher SUVmax values (p = 0.004). Low-grade dysplasia was observed in 35 (52%) and high-grade dysplasia was observed in 44 (35.2%) polyps. It was determined that there was a significant difference between the mean SUVmax values according to the degree of dysplasia, and lesions with high-grade dysplasia had a higher SUVmax value (p=0.002). It was also observed that the mean SUVmax value increased significantly as the lesion size increased (p=0.001). Compared to the polyps that were detected additionally during colonoscopy but did not involve on PET, these lesions were significantly smaller than those with involvement (p=0.001), had more tubular adenoma histology, and had a lower incidence of villous adenoma (p=0.001) and again, these lesions were found to have less high-grade dysplasia compared to those with involvement on PET (p=0.001). Conclusion: SUVmax values of incidentally detected colorectal polyps on PET can predict the histological type and degree of dysplasia. Villous histology and severe dysplasia are associated with higher SUVmax values.